PSD, la mâna președintelui Iohannis

Data publicării:
original_consultari_21_dec_2016_-_psd_4

România poate intra în criză politică dacă președintele respinge propunerea de premier făcută de Partidul Social Democrat. Liviu Dragnea nu renunță la Sevil Shhaideh, iar orice nume venit de la şeful statului are toate șansele să pice în Parlament, unde PSD are majoritatea absolută. În plus, partidul de la putere are de partea lui şi o decizie a Curţii Constituţionale care spune că preşedintele nu poate ignora propunerea susținută de alianța cu cele mai multe mandate în Legislativ.

Sevil Shhaideh a fost ministru al dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile”, a anunțat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe 21 decembrie.

PSD-ul a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP-ul l-a propus pe Eugen Tomac, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României, ziua următoare.

După câştigarea alegerilor, PSD a semnat un protocol cu ALDE şi unul cu UDMR. Majoritatea parlamentară a devenit de necontestat: 290 de voturi pentru Guvernul propus de PSD. Cu aproape 60 mai multe decât este necesar. Dacă preşedintele nu o va desemna premier pe Sevil Shhaideh, liderul PSD face contestaţie la Curtea Constituţională.

Un fost Avocat al Poporului crede că refuzul lui Klaus Iohannis le-ar da motive social-democraţilor să înceapă demersuri pentru a-l suspenda din funcţia de şef de stat.

El (n.r Preşedintele) nu poate să refuze decât în faza inițială şi să desemneze pe altcineva. Parlamentul să refuze numirea celuilalt (n.r. propunerea preşedintelui României) şi atunci poate să apară și o clauză de suspendare”, consideră Gheorghe Iancu, constituţionalist, fost Avocat al Poporului.

Potrivit Articolului 103, alineatul 1, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

Liderul PSD nu a fost propus premier fiindcă tocmai legea de organizare a Guvernului îi interzice acest lucru.

O condamanare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine. Deocamdată”, a mai spus Liviu Dragnea.

Avocatul Poporului intenţiona să atace actul la Curtea Constituţională, dar s-a râzgândit.

Textul respectiv este neconstituțional. Vă spun din experiența mea de profesor, nu din experiența de Avocat al Poporului”, a adăugat Gheorghe Iancu.

Avocatul Poporului a anunţat însă că face sesizare la Curtea Constituţională după ce va fi desemnat Guvernul.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri