PSD vrea să schimbe din nou legea alegerilor locale

Data publicării:
dragnea psd

Liviu Dragnea spune că partidul său a greşit în timpul mandatului lui Victor Ponta când a fost de acord cu alegerea indirectă a preşedintelui de Consiliu Judeţean. Acum vrea ca acesta să fie ales uninominal, aşa cum a propus în 2008.

„Se văd efectele acestei legi, cu care eu nu am fost de acord”, spune Liviu Dragnea.

Asta e o greşeală foarte mare. Sunt cel mai urât tip de negociere posibilă, care nu mai ţine cont nici de voturile cetăţenilor, care nu mai ţine cont de ponderea partidului, nici de programe de guvernare locală”, adaugă el.

Dacă PSD şi-a dat seama de eroarea făcută, la un an după ce a votat legea în Parlament, partidele mici au profitat. În timpul negocierilor, PMP şi UDMR au reuşit să obţină funcţii.

„Eu nu cred că se cumpără consilieri cu bucată sau la bucată, eu nu pot să fac o astfel de afirmaţie, nici vorbă. Se fac negocieri, asta e cea mai firească modalitate”, spune Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

„Restul partidelor mici, aceste bidoane politice, cu tot respectul, joacă fiecare cum vrea. Într-un judeţ joacă într-un fel, în altul altfel”, spune însă Cezar Preda, vicepreşedinte PNL.

PNL e marele perdant, deși anul trecut a sperat că noua lege îl avantajează. Cu toate acestea, nu pledează nici acum pentru revenirea la sistemul uninominal.

„Ce se întâmplă acum este absolut normal, se fac negocieri”, spune Cezar Preda.

PSD vrea acum să schimbe legea alegerilor locale. Ideea este susţinută puternic de liderii din teritoriu, enervaţi că trebuie să depindă de negocierile cu partidele mici.

„Eu sper ca acest accident cu legea schimbată pentru anul acesta să fie ultima dată şi să reuşim să modificăm legislaţia electorală”, spune Liviu Dragnea.

Toate partidele au votat anul trecut noua lege electorală şi renunţarea la sistemul uninominal pentru alegerea şefului de Consiliu Judeţean. Fostul lider PSD, Victor Ponta, a oprit chiar un scandal în interiorul partidului după ce Marian Oprişan i-a cerut demisia lui Valeriu Zgonea, cel care coordonase comisia pentru cod electoral. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri