Deputații au amânat votul final privind redefinirea familiei

Data actualizării: Data publicării:
camera deputatilor crop

A fost amânat votul din plenul Camerei Deputaților privind redefinirea familiei în Constituție ca fiind „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie". Motivul este unul procedural, după ce deputatul social-democrat Marcel Ciolacu a spus că nu există niciun „argument legal sau constituţional” prin care Camera Deputaților să fie primul for sesizat. 

ACTUALIZARE 12.10: Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu, a cerut ca inițiativa să fie discutată în conducerea comună a Camerei Deputaților și a Senatului pentru a fi tranșată această chestiune procedurală.

Propunerea liderului deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptată cu 139 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.

Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră. Aşa stând lucrurile, pentru a nu face nicio greşeală în privinţa acestei iniţiative legislative atât de importante şi susţinute de trei milioane de oameni, cea mai la îndemână propunere este aceea de a discuta această chestiune în faţa celor două Birouri Permanente Reunite care ar trebui să tranşeze acest veritabil conflict de competenţe între cele două Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu.


După votul de astăzi, proiectul va merge la Senat. 

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Amendament respins 

Un deputat PNL a propus un amendament la inițiativa de revizuire a Constituției care viza limitarea explicită a căsătoriei la „uniunea dintre bărbat și o femeie” nu a familiei. Amendamentul a fost respins de colegii săi din Parlament cu 96 de voturi „împotrivă”, 18 „pentru” şi 8 abţineri.. Gabriel Andronache a argumentat că că în testul Cartei Drepturilor Omului există o distincție între dreptul la căsătorie și dreptul a întemeia o familie și cele două nu trebuie suprapuse. 

Iată că ce am discutat atunci acum se încalcă. Am deschis atunci Cutia Pandorei atâta vreme cât înţelegerea politică a fost ca amendamentul să rămână doar în legislaţia de nivel organic. În mod evident, prin constituţionalizare, vom încălca drepturile undamentale ale unor cetăţeni. Este evident că excludeţi filiaţia din Constituţie, este evident că mama care îşi creşte copilul nu va mai fi protejată de o normă constituţională. Textul aşa cum este propus este o greşeală. A include noţiunea de familie în noţiunea de căsătorie este o greşeală (...) Vă amintesc că denumirea articolului 48 din Constituţie este Familia, nu Căsătoria ”, a spus Andronacha, citat de News.ro.

De asemenea, Andronache susţine că scopul modificării Constituţiei în ce priveşte definirea familiei este restrângerea drepturilor femeii în România.

Ce spun parlamentarii

Eşecul lui Andronache era previzibil în condiţiile în care, la dezbaterile generale majoritatea deputaților, indiferent de culoarea politică, au sprijinit inițativa. 

Deputatul Florin Iordache (PSD):  „Clarificarea în Constituţie este binevenită (...) Grupul PSD, la votul final de mâine, va susţine în integralitate această iniţiativă”, a spus fostul ministru al Justiţiei.

Ionuţ Simionca (PMP): „Cred că trebuie să ne păstrăm valorile creştin-ortodoxe şi cred că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Clar şi răspicat”.

Varujan Vosganian (ALDE): „Această opţiunea a noastră nu este îndreptată împotriva nimănui. Faptul că eu cred că într-o familie trebuie să-i spună unui părinte «mamă», iar celuilalt «tată» face parte din educaţia mea. Faptul că eu cred că şansa de revigorare a poporului român stă în familia care procreează şi care îşi educă odraslele în spiritul valorilor tradiţionale şi al năzuinţelor face parte din destinul meu de român. Mesajul nostru este unul tradiţionalist, dar priveşte către viitorul acestei naţiuni, şi în acelaşi timp este un mesaj de toleranţă”. 

Andrei Gheorghe (PNL): „Ca unul care susţin familia creştină, mi se pare un moment de referinţă pentru România. În ultima perioadă, valorile identitare ale societăţii în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o ţintă. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei (...) Nu se restrânge absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislaţiei şi de întârire a ceea ce reprezintă familia în România”. 

Ben-Oni Ardelean (PNL): „Ne păstrăm identitatea sau cedăm în faţa presiunilor externe, unele dintre ele mai vocale faţă de altele. Trebuie să definim cine suntem noi. Acest vot este o certificare a faptului că avem coloană vertebrală şi că putem să susţinem identitatea noastră dincolo de orice fel de ingerinţe venite din diverse sfere”. 

3 milioane de semnături pentru redefinirea familiei

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

La depunerea proiectului în Senat, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie a precizat că strângerea acestor semnături este „ un efort enorm de solidaritate”.

„Asistăm cu toții la o premieră istorică, națională și europeană — trei milioane de cetățeni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48 alineatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie. Încercăm astfel să înlocuim textul actual din Constituție, care spune — căsătoria se bazează pe uniunea liber consfințită dintre soți, deci aducem un plus de precizare în definirea căsătoriei. De altfel, România se înscrie într-un trend european în acest sens. Există o inițiativă la nivel european pentru definirea în acești termeni a căsătoriei și avem și exemplele de anul trecut ale Croației și Sloveniei, care au făcut deja referendumuri soldate cu succes pentru înscrierea în Constituțiile lor a acestei definiții", a declarat, cu această ocazie, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie, Mihai Gheorghiu.

ACCEPT: „Un demers fără miză legislativă, folosit doar pentru stigmatizarea persoanelor LGBT”

Asociația ACCEPT a apreciat că demersul nu are o miză legislativă, întrucât Codul Civil deja interzice căsătoria persoanelor de același sex, și a subliniat că unicul scop al acesti inițiative este să stigmatizeze persoanele LGBT. 

„Demersul Coaliției pentru Familie are un singur scop real: mobilizarea opiniei publice împotriva persoanelor LGBT, transformându-le într-o amenințare fictivă împotriva tradiției și familiei. Actualul Cod Civil interzice explicit căsătoria între persoane de același sex, iar practica juridică nu lasă loc de interpretare. În consecință, inițiativa de restrângere a definiției familiei în Constituție nu are o miză reală, pentru că nu ar modifica cu nimic viața românilor și nici regimul căsătoriei”, a precizat ACCEPT. 

De asemenea, Asociația ACCEPT a atras atenția că definiția Coaliției pentru Familie pentru termenul „familie” nu exclude doar cuplurile homosexuale ci și familiile monoparentare, parteneriatul consensual între două persoane heterosexuale și familiile extinse în care bunicii au grijă de copii. 

„Nu vorbim de o inițiativă pentru familie, ci de una împotriva ei. Coaliția pentru Familie lovește în dreptul românilor la viață privată și de familie încercând să organizeze un referendum care să priveze de protecție constituțională toate acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie. Vorbim aici, într-adevăr, de persoane LGBT, dar și de familii precum cele monoparentale, familii extinse în care bunicii răspund de creșterea copiilor, familii formate din cupluri heterosexuale care trăiesc într-un parteneriat consensual”, a declarat Florin Buhuceanu, membru al Asociației ACCEPT și membru în board-ul European Network on Religion on Belief.

De asemenea, și asociația MozaiQ a făcut un apel către deputați să respingă inițiativa deoarece este bazată pe prejudecăți homofobe, este inutilă din punct de vedere juridic și nu  produce nicio schimbare regimului căsătoriei din România.

„Iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei este bazată pe prejudecăți homofobe, într-o încercare de a exploata sentimentele de teamă sau frică nejustificate din societate faţă de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender). La 15 ani de la dezincriminarea homosexualităţii, România se află pe locul 25 din 28, în Uniunea Europeană cu privire la protecţia minorităţilor sexuale şi de gen, conform ILGA-Europa. Clasa politică a ignorat constant minorităţile sexuale, nu le-a asigurat cadrul legal propice pentru asigurarea de şanse egale şi a exploatat sentimentele anti-LGBT din societate.Mai mult, prin modificarea şi restrângerea definiţiei familiei în Constituţie, la căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, sunt excluşi de la protecţia statului o serie de grupuri, printre care familiile monoparentale, cele formate din bunici şi nepoţi, persoanele văduve şamd”, a atras atenția asociația. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri