„#Rezist” face pasul spre lumea politică. Ce șanse ar avea un nou partid?

Data publicării:
FOTO PROTESTE BOGDAN BUDA 6 jpg
FOTO: Bogdan Buda

Controversatele ordonanţe care au scos sute de mii de oameni în stradă sunt pe cale să dea naştere unui nou proiect politic. Iniţiativa este susţinută de filosoful Gabriel Liiceanu şi de europarlamentarul Monica Macovei. Câteva asociaţii care s-au format în urma protestelor de stradă din februarie au discutat inclusiv cu fostul premier Dacian Cioloş despre înfiinţarea unui nou partid.

Ideea înfiinţării unui nou partid politic, după protestele de stradă, prinde contur.

Sunt şi iniţative politice despre care ştim şi aşteptăm să vedem ce direcţii vor lua. Eu personal cred că aceasta este direcţia, nu voiam să mă înscriu în politică, dar cred ca nu putem să rămânem în zona societăţii civile”, spune Mihai Tudorică, protestatar.

Trebuie sa scăpăm de aceasta idee, că nu există partid care poate face bine. Trebuie să existe un partid pe care sa îl facem noi, dacă vrem, şi să lucreze în folosul nostru, nu în folosul lor”, este de părere un alt protestatar, George Barbăroșie.

Între timp, pe reţelele de socializare au apărut grupuri cu denumirea „Partidul Rezist” sau „Partidul Mişcarea Naţională Rezist”, care au reuşit să adune doar câteva mii de simpatizanţi. Pe de altă parte, grupuri de protestatari din ţară au discutat inclusiv cu fostul premier Dacian Cioloş şi cu USR despre variante de implicare politică. Colaborarea dintre tehnocraţii lui Dacian Cioloş şi USR a intrat însă în impas. Fostul premier, care între timp a fondat şi un ONG, este aşteptat să anunţe implicarea într-un nou partid politic.

Formarea unui partid alternativă la actuala clasă politică este susţinută şi de filosoful Gabriel Liiceanu şi de europarlamentarul Monica Macovei.

E de sperat că acest tineret va crea în curând un partid modern, care la viitoarele alegeri va aduce lumea la vot și care va înlocui astfel cel mai anacronic și cel mai vetust partid al României”, este de părere Gabriel Liiceanu.

„Dacă le spui oamenilor: du-te la vot, trebuie să aibă şi o alternativă bună cu care să voteze. Dacă din această piaţă se naşte un partid, foarte bine. Nu ştiu numele, dar ideea în sine da. (...) Poate că e vremea lor”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei. Întrebată dacă ar face parte dintr-un astfel de partid, fostul ministru al justiției a spus că l-ar susține total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri