Senatorul PSD Şerban Nicolae: Românii au mai mulţi bani. Nu mai pleacă atâţia la muncă în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
serban nicolae psd

Românii au mai mulţi bani, iar lucrurile din ţară merg în direcţia bună. Este constatarea senatorului PSD Şerban Nicolae, care şi-a justificat afirmaţia printr-o comparaţie: dacă anul trecut plecau la muncă în străinătate 200.000 de români, anul acesta numărul lor a scăzut sub 10.000. Pe de altă parte, deranjat de starea drumurilor din ţară, parlamentarul crede că ar trebui să luăm exemplul Ungariei care construieşte mult mai rapid autostrăzi.

"Eu cred că, în esenţă, oamenii au mai mulţi bani, lucrurile merg în direcţia bună. De altfel, vă dau un exemplu concret, e o dată care are legătură cu veniturile românilor. Anul trecut au părăsit România, în căutarea unui loc de muncă şi a unei vieţi mai bune, în special către Europa, circa 200 000 de români. Anul acesta, e adevărat, poate să fie un salt spectaculos în ultimele două luni, dar mă îndoiesc, sunt sub zece mii", susţine Şerban Nicolae, senator PSD.

Parlamentarul consideră că salariile din România se apropie de cele din Occident

"Diferenţele salariale încep să scadă şi efortul pe care îl fac românii care merg în străinătate începe să fie regândit, dacă se mai justifică, dacă merită să îţi mai laşi, nu ştiu, un serviciu de asistent medical, cu toate neajunsurile de aici: salariul mai mic, gărzi, dotări mai puţine, şi să mergi în Occident pe un salariu care nu mai e cu foarte mult mai mare."

Pe de altă parte, Nicolae s-a arătat nemulţumit de starea drumurilor din România, pe care a observat-o și acum, când a venit la Oradea.

"Drumul de la Cluj la Oradea e test de anduranţă. Trebuie să fii cu nervii tari. Nu aş avea niciun fel de jenă să plagiem model existent în Ungaria. E aproape, bănuiesc că sunt dispuşi să ne sprijine şi să ne dea fără drepturi de autor procedura prin care ei reuşesc să scurteze şi proiectele tehnice, şi studiile de fezabilitate, şi licitaţiile, şi contestaţiile şi mai ales execuţiile."

În plus, Nicolae crede că "România este victima unui jaf al "gulerelor albe". Senatorul PSD susţine că sunt bănci şi companii multinaţionale care se dezvoltă în România, dar declară profit zero sau chiar pierderi. Social-democratul consideră că statul nu beneficiază de pe urma investitorilor străini şi că e important ca impozitarea să se facă la locul de realizare a venitului.

„Poate că vor mai continua protestele, dar mi-e greu să cred, mi-e din ce în ce mai greu să cred că oamenii bine informaţi şi de bună credinţă au într-adevăr motive să protesteze. L-am auzit chiar pe preşedintele României că sunt măsuri care duc la nişte creşteri salariale infime. Nu despre asta era vorba. Pentru creşterea salariilor am avut şi vom avea în continuare alte măsuri.

Nimeni nu protestează pentru faptul că aceste companii acţionează pe piaţa românească de ani de zile şi cu toate astea beneficiile aşteptate de la investitorii străini nu apar. Poate că lucrurile vor începe să se schimbe sau poate că cei care protestează vor înţelege că, de fapt, România este totuşi victima unui jaf al "gulerelor albe".

Șerban Nicolae a precizat că modificările fiscale recent adoptate de Guvern nu fac altceva decât să ajute la colectarea mai eficientă a taxelor. Parlamentarul a recunoscut că aceste măsuri nu au rolul de a stimula mediul de afaceri, ci au caracter de disciplinare fiscală.

De la Oradea senatorul PSD va pleca în două oraşe din Ungaria, unde va avea întâlniri cu membrii comunităţilor de români.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri