Soarta OUG 13 şi OUG 14, încă incertă. Începe o săptămână decisivă, parlamentarii au păreri împărțite

Data actualizării: Data publicării:
170207_PARLAMENT_IOHANNIS_BUGET_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Începe o săptămână de foc în privinţa controversatelor ordonanţe care vizează codul penal. Ordonanţa 14, cea care abrogă textul legislativ care a scos în stradă sute de mii de oameni urmează să primească votul final al deputaţilor. Soarta Ordonanţei 13 rămane, însă, incertă. Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că ea va fi respinsă, ca să nu mai existe niciun dubiu. Unii lideri ai PSD insistă însă că celebra ordonanţă ar trebui să devină lege.

Majoritatea PSD- ALDE a decis să adopte rapid ordonanţa de urgenţă 14, cea care abrogă prevederile controversate din ordonanţa 13. Luni, deputaţii jurişti vor da un vot urmând ca marţi, actul normativ să ajungă în plen. Odată cu promulgarea de către preşedinte, ordonanţa de abrogare devine literă de lege.

„Am văzut inclusiv declaraţiile celor doi preşedinţi, şi de la Senat şi de la Cameră în care îşi doresc să clarifice cât se poate de repede, şi la Senat - şi aici a fost şi adoptată Ordonanţa de Urgenţă 14, cea de abrogare. Îmi doresc o dezbatere, largă, transparentă, care să implice nu doar partidele politice, ci şi instituţiile din acest domeniu, care să implice ong-urile”, a explicat premierul Sorin Grindeanu.

Când vine vorba de respingerea definitivă, prin lege, a controversatei Ordonanţe 13, însă, parlamentarii au păreri împărţite.

„Consensul este ca ordonanța 14 să fie aprobată și clarificată situația ordonanței 13, în sensul că ei i-au încetat efectele juridice. Parlamentul poate să legifereze orice, dar nu poate legifera neantul, nu poate legifera o ordonanță care este abrogată”, a spus Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

„Parlamentul a mai respins ordonanțe care fuseseră între timp aprobate la Codul Fiscal. Dacă există cu adevărat voința politică să curmăm aceste discuții, atunci asta este soluția, cât mai rapid aprobată OUG 14 și respinsă OUG 13”, a spus Cătălin Predoiu.

După ce a apreciat că disputele din jurul ordonanţei 13, odată abrogată, sunt „discuţii despre nimic", preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a cerut, public, colegilor săi, să elimine orice suspiciune:

„Au fost opinii că nu ar mai trebui să se dezbată în Parlament, pentru că deja este abrogată. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”, le-a transmis Liviu Dragnea colegilor săi din Parlament.

Senatorii jurişti sunt aşteptaţi să dea un vot, luni, asupra Ordonanţei 13.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri