Tensiuni în coaliție | Avertismentul lui Vosganian. UDMR cere explicații

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Sunt tensiuni în coaliţie, cu foarte puţin timp înainte de şedinţa de plen reunit programată pentru de votul asupra noului Guvern. Potrivit Digi24, liderii ALDE sunt nemulţumiţi de modificările pe care PSD le-a făcut în programul de guvernare fără să-şi consulte partenerii.

170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

ACTUALIZARE 16:33 UDMR cere explicații coaliției PSD-ALDE și guvernului desemnat pentru modificarea programului de guvernare. UDMR nu susține schimbarea impozitului pe profit în impozitul pe cifra de afaceri. De asemenea, cei de la UDMR vor să înțeleagă ce înseamnă „taxa de solidaritate” și nici impozitul pe gospodărie nu l-ar considera oportun.


Reporterul Digi24 a stat de vorbă cu mai mulți lideri ALDE, care s-au declarat surprinși de modificările intervenite peste noapte în programul de guvernare, despre care ei au aflat abia joi și le-au cerut lămuriri celor de la PSD.

Chiar înainte de ședința de plen a Parlamentului în care urmează să fie învestit noul guvern, a avut loc o întâlnire între Liviu Dragnea, președintele PSD, și Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE. Acesta din urmă a venit în biroul președintelui Camerei Deputaților însoțit de Daniel Chițoiu.

Cei de la PSD vor să schimbe mai multe chestiuni ce țin de economie, de impozite, de taxe, cu care cei de la ALDE nu sunt întru totul de acord.

Teodor Meleșcanu a dat de înțeles că ALDE nu agreează în special impozitul pentru cifra de afaceri. „Deocamdată se discută, să vedem. Sunt înăuntru experţii noştri cu colegii de la PSD”, a spus Meleșcanu.

Întrebat dacă este o nemulţumire a ALDE față de această nouă măsură introdusă în programul de guvernare, Meleșcanu a spus: „Este o problemă care ţine de modul în care a fost elaborat pentru prima oară programul de guvernare şi modul în care se re-vede”.

Vosganian, către Tudose: Orice modificarea a cotei unice prin creşterea impozitării nu va găsi un partener în ALDE

În schimb, deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat clar, joi, că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine în niciun fel modificarea cotei unice prin creşterea impozitării, indiferent sub ce nume va veni iniţiativa, ci doar dacă este vorba despre o scădere a impozitării.

„În ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem că important este relaxarea fiscală. Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener”, a spus Vosganian, citat de News.ro.

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALD. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

Citiți și: Liviu Dragnea, întrebat despre desfiinţarea pilonului II de pensii: "O prostie!"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri