Timmermans: Sunt tot mai convins că garantul luptei anticorupție sunt românii

Data actualizării: Data publicării:
2017.04.20_GC_ Timmermans-4417-inquam-george calin

Guvernul vrea să elimine Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) până în 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este obiectivul anunţat de premierul Sorin Grindeanu, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. Frans Timmermans spune însă că totul depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute pentru ridicarea MCV.

Timmermans a adăugat că aplicarea MCV-ului, în ultimii zece ani, a dus la realizări în România. De asemenea, oficialul european s-a referit la schimbările din domeniul justiției, care au dat „emoții" oficialilor de la Bruxelles.

„Unele din aceste realizări nu păreau posibile acum zece ani. Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung maraton. Am avut emoții în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcția. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu.  Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupției este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii își doresc ca această luptă să continue. Românii fac acest lucru nu pentru că așa le spune Bruxelles-ul, ci poporul își dorește acest lucru, pentru el. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări și după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupție va fi continuată de fapt de poporul român. Acesta este cea mai bună garanție că procesul va continua și după ce va fi încheiat MCV", a mai spus Timmermans. 

Oficialul european nu a dat un termen pentru încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare în România și a făcut un apel la Parlament să susțină Guvernul. 

„Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar și totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicați și de votul din Parlament. Direcția urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aș cere Parlamentului să susțină Guvernul în demersurile sale și să nu aleagă o altă cale. Acestea sunt ultimele noastre recomandări. Nu le vom schimba, nu vom adăuga altele.  Sper că acest Guvern va avea susținere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, și susținere din partea societății române, pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil", a punctat Timmermans.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul pe care îl conduce are ca obiectiv încheierea MCV-ului până când România va prelua președinția UE. 

Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la finalul anului 2017 să avem un raport pozitiv. Prioritățile pe care le-am transmis și domului prim-vicepreședinte în perioada imediat următoare sunt punerea în acord a legislației cu deciziile CCR, garantarea eficienței, calității actului de justiție, apropierea justiției de cetățean”, a declarat prim-ministrul. 

Frans Timmermans se află într-o vizită oficială, în România. Oficialul european a avut programate întâlniri cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La finalul zilei, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va susține un dialog cu cetățenii, la Muzeul Național de Artă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri