Tu ce vrei să schimbi în România? Mihai Maci: Parlamentarii să-şi facă treaba

Data actualizării: Data publicării:
mihai maci diasporez

Pe 11 decembrie românii aleg senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în următorii 4 ani. Până atunci, Digi24 vrea să ştie ce vă nemulţumeşte şi ce soluţii vedeţi. Care credeţi că sunt priorităţile ce ar trebui incluse în „Proiectul pentru România”? Tu ce vrei pentru România? Ce ai schimba în România? Acestea sunt întrebările la care căutăm răspunsuri.

România a pierdut, după Revoluţie, milioane de oameni - au emigrat şi au luat viaţa de la capăt în Europa de Vest. Tinerii s-au îndreptat în special spre ţări ca Spania şi Italia. Astfel, ne-am trezit în situaţia de a rămâne fără forţă de muncă şi fără specialişti în diverse domenii. Cum ar trebui să arate România pentru a-şi păstra cetăţenii?

Mihai Maci, profesor universitar: „Așteptările mele țin de un Parlament care să fie eficient. Niște oameni care să își facă treaba pentru care au fost mandatați acolo, dacă se poate cu mai puțină gălăgie, pentru că nu asta e partea interesantă și cu mai multe rezultate. La ce mă gândesc eu anume? Mă gândesc să ducă la capăt nu un nou proiect pentru România, ci vechiul proiect pentru România, acela pe care îl desfășurăm de la începutul modernității noastre, de la jumătatea secolului al XIX-lea. România se află în situația de a-și construi acele cadre care îi sunt necesare dezvoltării unei societăți. Tot ceea ce ţine de infrastructură, drumuri în primul rând, amenajările de apă, canalizarea, sistemul de învăţământ, sistemul sanitar, sistemul administrativ. Toate aceste lucruri care alcătuiesc cadrele vieţii noastre comune şi în afara cărora noi nu putem vorbi de performanţă. Atat timp cât noi nu realizăm lucrurile acestea noi nu putem vorbi realmente de o societate dezvoltată şi de o societate europeană. Trebuie să ţinem cont că în alte părţi ale Europei lucrurile acestea au fost realizate cândva în secolul al XIX-lea. Şi societatea europeană nu se ocupă cu crearea lor la ora actuală, ci cu pur şi simplu cu updatarea lor pe măsura nevoilor prezentului. Noi suntem încă departe de acest lucru şi ca atare mie mi se pare că acesta ar fi lucrul ce ar trebui să preocupe politicienii şi să constituie agenda lor în viitorul apropiat.”

Cum ai vrea să se se dezvolte România, cum ai vrea să se modernizeze? Vă aşteptăm părerile, în format video, pe secţiunea Digivox a site-ului nostru digi24.ro, pe e-mail (digivox@digi24.ro, redactie@digi24.ro) sau pe contul nostru de Facebook. De asemenea, puteţi trimite filmări pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri