Țuțuianu: „Nu e normal să dai înapoi în fiecare zi doar pentru că cineva se exprimă împotrivă”

Data publicării:
tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Noile măsuri fiscale sunt bune, dar nu au fost comunicate publicului într-un mod în care să se înţeleagă acest lucru. Asta spune Adrian Ţuţuianu, senator PSD şi fost ministru al Apărării, într-o intervenţie la Digi24. Senatorul crede că obligaţia Guvernului este să facă lucrurile publice doar atunci când acestea sunt foarte clare și atunci să fie aprobate rapid.

Adrian Țuțuianu spune că pachetul de moficare a Codului fiscal conține măsuri așteptate de foarte multă lume – reducerea impozitului pe venit, creșterea pensiei sociale, creșterea punctului de pensie.

În ceea ce privește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, care a stârnit nemulțumirea sindicatelor, senatorul a spus: „Din toate calculele pe care le-am făcut nu rezultă că ar scădea salariul cuiva”.

Nu e toată lumea nemulțumită, sunt anumite persoane care conduc anumite confederații sindicale. Cred că nu au fost atenți și nu au calculat suficient de bine”, a adăugat el.

Suntem într-un joc al declarațiilor care generează o anumită neliniște publică. Eu cred că în momentul în care vom avea prima lună de aplicare a acestor măsuri, toată lumea va fu liniștită și va vedea că nu se va întâmpla nimic”, a mai spus Țuțuianu.

Pe de altă parte, senatorul spune că are nemulțumiri legate de felul în care aceste măsuri au fost prezentate opiniei publice.

Cred că Guvernul trebuie să iasă atunci când lucrurile sunt foarte clare. Când te-ai lămurit că trebuie să aplici o măsură, ai făcut toate calculele, toate analizele, atunci ieși și vorbești despre ea. Au vorbit prea mult de acest subiect și l-au diluat până când nu mai înțelege nimeni nimic. În al doilea rând, eu cred că măsurile, după ce le-ai analizat, trebuie să le iei rapid, astfel încât opinia publică să vadă că nu ai ezitări. Pentru că în momentul în care ai ezitări, aceste ezitări nu au făcut decât să creeze ideea de nesiguranță în opinia publică”, a spus el.

Întrebat de ce președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose s-au ferit ieri să facă declarații, Țuțuianu a răspuns: „Eu cred că și excesul de declarații publice la un moment dat face rău. Treebuie să vorbești când lucrurile sunt limpezi”.

În ceea ce privește protestele anunțate pentru astăzi, în timp ce la Guvern va avea loc ședința în care se va discuta ordonanța pentru modificarea Codului fiscal, Țuțuianu a spus: „Protestul este o formă de exprimare a unor opinii în societate. Oamenii pot protesta, e dreptul lor. Dacă din discuțiile cu sindicate, cu societatea civilă, în general, rezultă lucruri care ar trebui modificate, eu cred că oricine e înțelept face acele modificări. Dacă nu rezultă asemenea lucruri, până la urmă un guvern trebuie să-și pună în lucru programul de guvernare. Nu este normal să dai înapoi la programul de guvernare în fiecare zi doar pentru că cineva se exprimă împotrivă”.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată azi în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri