Țuțuianu și Fifor devin miniștri. Noutățile Guvernului Tudose

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Tutuianu, comisie de control SRI in Parlament_inquam george calin
Adrian Țuțuianu Foto: Inquam Photos/George Călin

Lista cu miniștrii din Cabinetul Tudose a fost votată miercuri în Comitetul Executiv al PSD. A fost o abținere la vot, din partea lui Niculae Bădălău. Lista a fost oficializată apoi, într-o conferință de presă, de președintele PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul desemnat, Mihai Tudose.

ACTUALIZARE 14:30 Lista cu miniștrii, prezentată după CEx, de Digi24, a fost confirmată public într-o conferință de presă de Liviu Dragnea, liderul PSD.

Premierul desemnat, Mihai Tudose,  întrebat ce atribuţii va avea Marcel Ciolacu în guvern, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că social-democratul va fi „vicepremierul cu probleme speciale”, care se va ocupa de coordonarea interministerială.

„Una dintre disfuncţionalităţile din vechiul guvern pe care le-am sesizat şi eu şi la care s-au sesizat foarte pregnant mai ales efectele, au fost anumite iniţiative sau puncte din programul de guvernare care necesitau o corelare interministerială. Este foarte greu ca un coleg de al nostru cu rang de ministru, secretar de stat sau consilier de stat la prim-ministru să coordoneze alţi doi, trei, patru miniştri şi atunci asta a fost soluţia, ca vicepremierul cu probleme speciale cumva să aibă în atribuţii această coordonare interministerială”, a afirmat Mihai Tudose.

Înfiinţarea unui post de vicepremier, fără portofoliu, este singura modificare de structură în noua fomulă guvernamentală, prin comparaţie cu cabinetul Grindeanu.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mulţi dintre miniştrii cabinetului Grindeanu rămân în funcţii, dar sunt şi nume noi. Adrian Ţuţuianu va conduce Apărarea, iar Mihai Fifor vine la conducerea Ministerului Economiei. Liviu Pop preia Educaţia. Ministru de Finanţe va fi Ionuţ Mişa. Ilan Laufer va conduce ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar lui Lucian Romașcanu îi revine portofoliul de la Cultură. De asemenea, Ana Birchall a fost înlocuită la Afaceri Europene cu Victor Negrescu.

Florian Bodog rămâne la Sănătate, iar Tudorel Toader la Justiție. 

Sunt 27 de nume de miniştri pe lista aprobată de Comitetul Executiv al PSD. Practic, sunt 11 nume noi în lista Guvernului Tudose, restul portofoliilor fiind păstrate de titularii din Guvernul Grindeanu.

O noutate: Cabinetul lui Mihai Tudose va avea trei vicepremieri. E vorba de Sevil Shhaideh (PSD, ministrul dezvoltării), Grațiela Gavrilescu (ALDE, ministrul mediului) și Marcel Ciolacu (PSD). Acesta din urmă va fi vicepremier fără portofoliu.  Shhaideh și Gavrilescu erau vicepremieri și în guvernul Grindeanu.

Adrian Țuțuianu este în prezent șeful comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, iar Mihai Fifor, președinte al comisiei parlamentare pentru alegerile prezidențiale din 2009, este șeful senatorilor social-democrați.

Iată lista noului guvern:

Premier: Mihai Tudose

Vicepremieri:

  • ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shhaideh
  • ministrul Mediului: Graţiela Gavrilescu
  • VICEPREMIER FĂRĂ PORTOFOLIU: MARCEL CIOLACU


Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Externe: Teodor Meleşcanu

Ministrul Apărării: ADRIAN ȚUȚUIANU

Ministrul Finanţelor: IONUȚ MIȘA

Ministrul Justiţiei: Tudorel Toader

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Olguţa Vasilescu

Ministrul Economiei: MIHAI FIFOR

Ministrul Energiei: Toma Petcu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: ILAN LAUFER

Ministrul Sănătăţii: Florian Bodog

‎Ministerul Culturii: LUCIAN ROMAȘCANU

Ministrul Apelor şi Pădurilor: DOINA PANĂ (a fost titulara acestui minister în Guvernul Ponta)

Ministerl Educației: LIVIU POP

Ministerul Cercetării: LUCIAN GEORGESCU

Ministrul Tineretului: Marius Alexandru Dunca

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie

Ministrul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministrul pentru Afaceri Europene: VICTOR NEGRESCU

Ministru delegat pentru Dialog Social: GABI PETREA

Ministerul Comunicațiilor: LUCIAN ȘOVA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri