Ultima ședință a Guvernului Cioloș cu puteri depline

Data actualizării: Data publicării:
guvern ciolos sedinta - gov.ro
Foto: gov.ro

La Palatul Victoria are loc joi şedinţa de Guvern, ultima a Executivului cu puteri depline. După ce alegerile din 11 decembrie vor fi validate, Guvernul Cioloş va deveni interimar şi va putea lua doar decizii administrative.

Ședința, care trebuia să înceapă la ora 10.00, a fost amânată până la ora 15.00. 

La un an de la preluarea mandatului, Dacian Cioloș a făcut un bilanț al Guvernului condus de el, un document de 25 de pagini, în care a vorbit despre creşterea economică şi despre măsurile care au dus la crearea de noi locuri de muncă.

„Obiectivul principal al acestui guvern a fost asigurarea stabilității politice și economice a țării. Însă, încă de la preluarea acestui mandat excepțional, a fost evident că societatea avea așteptări mult mai mari de la acest guvern independent politic. Așteptări legitime, firești într-o societate modernă, europeană: un guvern care nu minte, un guvern care nu este corupt, un guvern care nu adoptă politici publice din rațiuni populiste, un guvern care lucrează numai în interesul public.

Încă de la început, a fost evident că prin ceea ce facem trebuie sa contribuim la recâștigarea încrederii oamenilor în instituțiile statului, prin transparentizarea instituțiilor publice, prin redeschiderea guvernării spre societate, spre dialog. De aceea, am pus la temelia guvernării integritatea, transparența, onestitatea.

Sigur, am facut și greșeli – mi le-am asumat și le-am corectat. Au fost unele proiecte care nu ne-au ieșit, sau au ieșit mai puțin bine decât ne-am fi dorit, proiecte pentru care am fi avut nevoie de mai mult sprijin politic sau, pur și simplu, de mai mult timp”, spunea premierul pe 17 noiembrie..

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bilanțul unui an la Palatul Victoria

Premierul a scris în bilanțul mandatului său despre redefinirea criteriilor de selecţie în companile de stat, lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro pentru cheltuieli bugetare, publicarea contractelor de achiziţii pentru programele europene sau operaţionalizarea Registrului Unic al Transparenţelor Intereselor.

De asemenea, la capitolul reducerea birocrației sunt enumerate plata taxelor cu cardul, transmiterea prin poştă electronică spre ANAF a adeverinţelor de venit şi primirea, prin aceeaşi modalitate, a certificatelor de atestare fiscală si renunţarea la copiile legalizate.

Din punct de vedere economic, premierul a vorbit despre eliminarea discrepanțelor dintre salarii, majorarea cu 90% a lefurilor pe gărzi pentru medici sau majorarea punctului de pensie. De asemenea, șomajul a scăzut cu 100.000 de persoane și a crescut cu 3,4% numărul de salariaţi din economie.

Bilanțul a punctat și deficitul bugetar ținut încă sub control , la 0,5% din PIB, şi creşterea economică de 5,2% în primul semestru. Dacian Cioloș a amintit e de deblocarea unor lucrări pentru drumuri, strategia energetică făcută până în 2030 şi noua schemă de ajutor pentru marii investitori şi pentru IMM-uri. În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit, iar investiţiile străine au crescut cu 11% în nouă luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri