CEx PSD: Cine sunt miniștrii care pleacă din Guvern și ce decizii s-au luat în privința Gabrielei Firea

Data actualizării: Data publicării:
181015 dancila_SEDINTA_GUVERN_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Şedinţă importantă la PSD. Comitetul Executiv s-a reunit luni, iar subiectul principal al discuţiilor a fost remanierea, aşteptată de mult timp. Însă atenția s-a îndreptat și spre situaţia Gabrielei Firea. Șapte noi miniștri vor intra în guvernul Dăncilă, după CEx-ul de luni, 19 noiembrie, iar un al optulea își schimbă portofoliul: Lia Olguța Vasilescu. Ținând cont că recent au fost numiți miniștri noi și la Educație și respectiv Cercetare, iar ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu, și-a dat demisia, rezultă că sunt schimbați 11 dintre cei 26 de membri ai Executivului, adică aproape jumătate dintre miniștri. În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, aceasta rămâne doar simplu membru de partid. Trei premieri și peste 70 de miniștri s-au perindat pe la Palatul Victoria în ultimii doi ani.

ACTUALIZARE.  După ce a luat deciziile referitoare la remaniere, conducerea PSD, reunită luni în ședința Comitetului Executiv Național (CEx), îi solicită Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, să renunțe la toate funcțiile pe care le deține în partid și să rămână un simplu membru PSD. Detalii, aici.

Citiți și:  Liviu Dragnea a explicat de ce nu a fost exclusă din PSD Gabriela Firea

Gabriela Firea pierde toate funcțiile de conducere din PSD. „E o răzbunare”

Gabriel Mutu, președinte interimar al PSD București

ACTUALIZARE. Se confirmă și plecarea lui Paul Stănescu din guvern. Mai pleacă Lucian Șova, Dănuț Andrușcă, Ioana Bran, George Ivașcu, Bogdan Cojocaru. Acestora li se adaugă Mihai Fifor, ministrul apărării, care și-a dat demisia. Iar Lia Olguța Vasilescu schimbă un minister cu altul. În total sunt opt schimbări în guvernul condus de Viorica Dăncilă, adică aproape o treime din executiv.

Citiți și:   Dragnea și Dăncilă anunță noii miniștri. Cum arată Executivul remaniat

Cine este Daniel Breaz, noul ministru al Culturii

Cine este Marius Budăi, ministrul care îi va lua locul Olguţei Vasilescu

ACTUALIZARE. Remanierea Guvernului a fost supusă la vot, ministru cu ministru, în CEx al PSD.  Sunt șase miniștri noi. Încă nu a fost tranșată debarcarea vicepremierului Paul Stănescu, ministru al dezvoltării regionale.


Potrivit ultimelor informații obținute de Digi24, sunt șapte miniștri care urmează să fie înlocuiți. Unii vor pleca din Guvern, alții vor prelua alt portofoliu. Astfel, Lucian Șova pleacă de la Ministerul Transporturilor și va fi înlocuit de Lia Olguța Vasilescu. În locul ei, la Ministerul Muncii ar urma să vină Marius Budăi, în prezent președinte al Comisiei pentru Buget din Camera Deputaților.

Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, ar urma să plece de la Ministerul Dezvoltării. Va fi înlocuit de Ilan Laufer, fost ministru pentru IMM-uri.

Mihai Fifor a demisionat de la Ministerul Apărării, înainte să fie remaniat. În locul său va veni, potrivit informațiilor Digi24, Gabriel Leș, care a mai ocupat această funcție în Cabinetul Grindeanu.

De asemenea, pe lista remaniabililor apar Dănuț Andrușcă, la Economie, care ar urma să fie înlocuit cu Niculae Bădălău, și George Ivașcu, actualul ministru al Culturii, care ar urma să fie înlocuit du Daniel Breaz, senator PSD.

De asemenea, Ioana Bran ar urma să plece de la Ministerul Tineretului și Sportului, urmând să fie înlocuită de Constantin Bogdan Matei, deputat PSD.

Ministerele la care se fac schimbări:

  • ECONOMIE: Pleacă Dănuţ Andruşca, vine Niculae Bădălău
  • TRANSPORTURI: Pleacă Lucian Şova, vine Olguţa Vasilescu
  • DEZVOLTARE: Pleacă Paul Stănescu, vine Ilan Laufer
  • APĂRARE: Pleacă Mihai Fifor, vine Gabriel Leş
  • SPORT: Pleacă Ioana Bran, vine Constantin Bogdan Matei
  • CULTURĂ: Pleacă George Ivaşcu, vine Daniel Breaz
  • COMUNICAŢII: Pleacă Bogdan Cojocaru, vine Alexandru Petrescu
  • MUNCĂ: Pleacă Olguța Vasilescu, vine Marius Budăi

ACTUALIZARE 13:05 Apar noi nume de miniștri care ar urma să fie remaniați. La Cultură pleacă George Ivaşcu și vine Daniel Breaz, iar la Ministerul Comunicațiilor pleacă Bogdan Cojocaru și vine Alexandru Petrescu. 

ACTUALIZARE 11:50 Potrivit unor informații de ultimă oră, Lia Olguța Vasilescu ar urma, totuși, să plece de la Ministerul Muncii și să preia portofoliul Transporturilor. În locul ei va veni la Ministerul Muncii deputatul Marius Budăi. De asemenea, fostul ministru al apărării în guvernul Grindeanu, Gabriel Leș, va reveni la Apărare în locul lui Mihai Fifor, care și-a dat demisia.

Citește și Cine sunt păpușarii lui Dragnea și cu cine se luptă

ACTUALIZARE 11:00 Gabriela Firea și-a depus demisia din funcția de președinte al PSD București, în semn de protest, iar ministrul apărării, Mihai Fifor, și-a dat și el demisia înainte de CEx, dar și-a motivat decizia prin faptul că vrea să fie de folos „la partid”.

ACTUALIZARE 10:30. Tudorel Toader păstrează portofoliul justiției, potrivit informațiilor obținute de Digi24 de la membri PSD care au participat duminică seară la ședința restrânsă cu Liviu Dragnea. La fel și Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, dar și vicepremierul Viorel Ștefan va rămâne pe post, deși la un moment dat era aproape sigur că-și va pierde funcția. Și Bogdan Trif, ministrul turismului, ar urma să-și păstreze portofoliul.

În schimb, Ilan Laufer se va întoarce în rândul miniștrilor, preluând postul lui Paul Stănescu, de la Dezvoltare Regională.

Mircea Drăghici, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, va prelua Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Anton, care a fost întârziat pentru lentoarea derulării proiectelor.

La Ministerul Apărării, Dorel Căprar îl va înlocui pe Mihai Fifor, în timp ce Niculae Bădălău va prelua portofoliul Economiei de la Dănuț Andrușcă.

Parlamentarul PSD Constantin Bogdan Matei va prelua portofoliul Tineretului și Sportului de la Ioana Bran.

Înainte de CEx-ul PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au discutat cu câțiva lideri, în timp ce într-un alt birou s-au întâlnit „disidenții”, în frunte cu Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Marian Neacșu, aceștia doi din urmă deja excluși din PSD la CEx-ul anterior.


Primarul general al Capitalei va rămâne fără sprijinul politic al PSD. Decizia va fi luată luni, în şedinţa Comitetului Executiv. A fost stabilită, însă, duminică seară, într-o discuţie care a avut loc în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament. Foarte probabil, Gabriela Firea va rămâne şi fără şi funcţiile de vicepreşedinte la nivel naţional, preşedinte al PSD Ilfov şi preşedinte interimar al PSD Bucureşti.

„Nu-mi rămâne decât să sper - speranța moare ultima - că vom avea parte de o discuție rațională, bazată pe argumente raționale, aș spune chiar lucidă. Dacă nu s-a putut până acum, măcar de acum înainte, având în vedere și contextul politic și ce se întâmplă în țară, precum și semnalele și avertismentele pe care le-am primit de la partenerii noștri externi. Poate că nu este totuși și CEx-ul organizat la Parlament o partid de vânătoare, de vânat de oameni politici. Eu am spus că dl Dragnea a fost cel care a fost de acord că eu să candidez, dar după ce am câștigat alegerile și mai ales după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare, între noi practic nu a mai exist o relație de colaborare decât atunci când eram folosită ca să transmit niște mesaje, spunându-le celor din anturaj sau apropiaților că eu doresc să iau partidul și, mai grav, să candidez în locul domniei sale la prezidențiale, lucru total neadevărat. Anul trecut pe vremea această, veți găsi declarațiile mele și ale primarilor de sector cu privire la faptul că dl Dragnea este de acord să se taie din bugetul Primăriei Capitalei și din bugetul primăriilor de sector, lucru cu care noi nu am fost de acord pentru că erau și sunt în derulare proiecte foarte importante pentru capitală. Bineînțeles că nu am mai dorit să continui public această luptă, pentru că mi s-a spus ce mi se repetă și acum neîncetat, faptul că afectăm imaginea partidului și că nu este bine să spunem în exterior ce se întâmplă în interiorul partidului, să ne spălăm rufele în familie. Toate cercetările sociologice din ultima perioadă, la întrebarea cum credeți că merge, evoluează țara noastră, răspunsul majoritar a fost „negativ” și atunci nu-ți pui o întrebare? Nu încerci să schimbi ceva? Înțeleg că nu, înțeleg că trebuie să închidem gura, să punem leucoplast pe gură unora, pe alții să-i excludem, să nu-i mai avem de față și asta înseamnă că totul se repară”, a declarat Gabriela Firea, vineri seară, la Digi24.

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD este programată să înceapă la ora 11:00, la Palatul Parlamentului. Iar mai mulţi miniştri aşteaptă ca liderii partidului să decidă dacă mai rămân în funcţii sau nu. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat încă de săptămâna trecută că a pregătit deja o evaluare generală asupra activităţii Guvernului, dar şi o evaluare pe fiecare minister în parte, ambele urmând să fie prezentate CEx-ului.
Remanierea guvernamentală nu este însă singurul punct pe agenda întâlnirii. Situaţia primarului general, Gabriela Firea, este de asemenea un subiect sensibil în PSD. Aceasta a declarat, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, că la următoarea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional îşi aşteaptă „sentinţa”, aceea de a fi lăsată fără funcţiile politice. Întrebat însă despre o eventuală excludere a Gabrielei Firea din PSD, Liviu Dragnea a declarat în faţa jurnaliştilor că partidul nu poate pierde un astfel de om.

Gabriela Firea ar urma să fie înlocuită interimar la conducerea PSD Bucureşti cu Gabriel Mutu, primarul sectorului 6.

Alte decizii vor viza preluarea de către Codrin Ştefănescu, în prezent secretar general adjunct, a funcţiei de secretar general deţinută de Marian Neacşu, exclus din partid, iar postul lui Ştefănescu va fi preluat de Daniel Florea, primarul Sectorului 5, scrie News.ro.

În cazul discuţiei despre remaniere, şi vicepremierul Paul Stănescu, ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice ar putea fi schimbat şi el fiind vocal împotriva lui Liviu Dragnea.

Discuţiile pe tema remanierii au fost amânate de mai multe ori, în pofida faptului că premierul Viorica Dăncilă  a declarat încă de acum câteva săptămâni că a finalizat evaluarea miniştrilor prin prisma îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare.

Deşi liderii PSD au negat constant existenţa unor liste de remaniabili, în spaţiul public au fost frecvent vehiculate numele miniştrilor Transporturilor Lucian Şova, ministrului Turismului Bogdan Trif, ministrului Energiei Anton Anton şi cel al ministrului Sporturilor Ioana Bran. Un alt nume vehiculat fost cel al vicepremierului Viorel Ştefan, variantă valabilă însă în cazul în care acesta ar fi putut obţine conducerea ASF, ocupată însă în continuare de Leonardo Badea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri