Povestea unui interviu cu Regele Mihai

Data publicării:
vartan

O maşină, o cameră de filmat şi dorinţa de sta de vorbă cu Majestatea Sa. Aşa s-a născut primul interviu luat, după Revoluţie, Regelui Mihai. N-a fost uşor, dar a ajuns, în februarie 90, în reşedinţa regelui din Geneva. Plecat din ţară de 43 de ani, Regele îşi dorea cu ardoare să revină acasă, îşi aminteşte jurnalistul Vartan Arachelian. Interviului de 40 de minute i-a urmat apoi poate cel mai frumos cadou primit vreodată de Vartan Arachelian: o poză a regelui, semnată de acesta, păstrată şi astăzi la loc de cinste în casa jurnalistului.

Jurnalistul Vartan Arachelian a început primele demersuri pentru realizarea interviului cu Regele Mihai în vara lui 1989.

Vartan Arachelian: Am ajuns în Satu Mare. Am fost suprins să văd o anumită nervozitate si la activiştii de partid şi la oamenii de pe stradă. Şi aveam să aflu că în Ajun Regele Mihai apăruse într-un program la o emisiune din Budapesta și Regele vorbise despre România.

Nu avea să ştie că peste doar câteva luni îl va intervieva pe Rege. În februarie 1990, Vartan Arachelian a plecat din ţară însoţind un grup de studenţi.

Vartan Arachelian: Fiind la Zurich mi-a venit ideea că ar trebui să îl caut pe Regele Mihai, ştiam că locuieste în zona Genevei.

A pornit la pas pe străzile oraşului întrebând şi bătând la obloanele caselor care păreau a fi ceva mai răsărite. Adresa Majestăţii Sale a găsit-o abia câteva zile mai târziu.

Vartan Arachelian: „A doua sau a treia zi seara am primit un telefon. Eram căutat de un domn care s-a recomandat ca fiind Brâncoveanu, era în staff-ul Regelui Mihai. Mi-a pus câteva întrebări, dacă îi garantez că ce va spune regele va intra pe post. Avea motive să fie precaut pentru că veneam din presa comunistă, nu din altă parte.

Aşa a ajuns jurnalistul român în curtea casei regale din Elveţia. S-a aşezat timid pe un fotoliu alături de Majestatea Sa şi a pus prima întrebare.

Vartan Arachelian: Sire, si casa aceasta, vila aceasta, în ce an ați construit-o?

Regele Mihai: N-am construit-o noi, am găsit-o aici. Este făcută, mi se pare, de nişte olandezi.

Au trecut 27 de ani de-atunci, dar jurnalistul nu a uitat nici până azi căldura cu care l-a întâmpinat regele.

Vartan Arachelian: Un om foarte deschis - asta e foarte surprinzător - și foarte român în glumele pe care le-am făcut, umorul pe care îl avea, limbajul colocvial pe care îl folosea. Cea mai plăcută conversație a avut loc după. Am ieșit în spatele vilei, era o pajiște foarte frumoasă. Atunci mi-am dat seama că regele are o carismă cu totul specială.

40 de minute de istorie rămase pe o bandă rătăcită, acum în arhiva televiziunii de stat. Întors acasă, s-a ţinut de cuvânt: a redat integral interviul cu Regele. A avut un uriaş succes, iar telespectatorii au cerut redifuzarea lui. Jurnalistul crede şi astăzi că fix interviul cu Majestatea sa l-a făcut să-şi piardă serviciul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri