FOTO VIDEO Regele Mihai, pentru ultima oară la Palatul Regal. Programul funeraliilor

Data actualizării: Data publicării:
rege palatul regal inquam ganea 3

Regele Mihai a fost adus acasă cu un avion militar. După o ceremonie la aeroport, cortegiul funerar a plecat spre Castelul Peleș. După ora 18:00, cortegiul a pornit spre București (Urmăriți transmisia Digi24 aici). Seara, a ajuns în Capitală, sicriul fiind depus la Palatul Regal. Sute de persoane au aşteptat la rând să îi poată aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

ACTUALIZARE 20.15. Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a ajuns la Bucureşti, miercuri seară, când a fost depus în Sala Tronului a Palatului Regal, unde Majestatea Sa a depus jurământul la vârsta de 19 ani, Sute de persoane au aşteptat pe traseu, iar la Palatul Regal peste 1000 de persoane au aplaudat. Mai mulţi oameni au scandat "Regele şi patria!" şi "Monarhia salvează România!".

rege palatul regal inquam ganea 5
rege palatul regal inquam ganea 5

GALERIE FOTO - INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf , fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni.

Luminiţele de sărbători au fost stinse în Capitală pe tot traseul cortegiului, iar drapelele au fost coborâte în bernă.

Peste 1.000 de persoane, unele cu drapele tricolore, au aşteptat la Palatul Regal sosirea cortegiului.
 
După depunerea sicriului în Sala Tronului, a avut loc o ceremonie privată, iar de la ora 21:00 şi până la ora 24:00 cei prezenţi vor putea merge la catafalcul Regelui pentru a se reculege. Cei aflaţi în zona Palatului Regal au primit pliante cu programul funeraliilor şi pe verso cu Imnul Regal.

Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

 

ACTUALIZARE 18:10. Cortegiul funerar al Regelui Mihai a plecat de la Castelul Peleş, iar în această seară va ajunge la Palatul Regal. Corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Ceremonia de miercuri seară de la Palatul Regal va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

ACTUALIZARE 14.35. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Castelul Peleș, unde a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare. După șeful statului, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a venit să depună o coroană.

ACTUALIZARE 13.40. La Castelul Peleș are loc o slujbă religioasă, la care participă membrii familiei regale.

ACTUALIZARE 13 25. Sicriul regelui Mihai a ajuns la Castelul Peleș.

171213_REGELE_MIHAI_I_PELES_02_INQUAM_Photos_George_Calin
171213_REGELE_MIHAI_I_PELES_02_INQUAM_Photos_George_Calin

Fotografii: Inquam Photos / George Călin

ACTUALIZARE 13.15. Cortegiul funerar a ajuns în Sinaia. Zeci de oameni l-au așteptat cu steaguri în mâini. La trecerea cortegiului funerar, oamenii aplaudă.

ACTUALIZARE 11.21. A început o slujbă religioasă pe Aeroportul Otopeni.

ACTUALIZARE 11.55. Cortegiul funerar se îndreaptă spre Castelul Peleș.

ACTUALIZARE 11.00 Au fost trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară, în onoarea fostului suveran.

Urmăriți imagini live pe Digi24.ro.

ACTUALIZARE 10.58. Avionul militar care a adus în țară sicriul regelui Mihai a aterizat pe Aeroportul Otopeni. La Salonul oficial al aeroportului au ajuns deja fiicele regelui și mai mulți oficiali.

Programul funeraliilor Regelui Mihai:

 

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă.

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

- Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.

- Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.

- Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

- Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

- Să aibă la ei un document de identitate.

- Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

- Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.

- În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri