Alimente diferite de cele din UE. Explicații și consecințe

Data actualizării: Data publicării:
supermarket auchan kiev ucraina foto shutterstock
Foto: Shutterstock

În România sunt vândute alimente diferite faţă de cele din Occident, deşi au acelaşi producător şi aceeaşi etichetă. E concluzia verificărilor făcute de Ministerul Agriculturii. Din 29 de probe recoltate din trei ţări ale Uniunii Europene s-au găsit diferenţe în 9 probe. Aceste alimente ne pot pune în pericol sănătatea? Pot autoritățile să schimbe lucrurile? Aflați dintr-un interviu cu Petru Alexe, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea Dunarea de Jos, Galați.

„Aceste produse nu reprezintă un pericol pentru sănătatea populației, nu avem niciun motiv pentru a le elimina de pe piață. Suntem foarte atenți, noi protejăm în primul rând consumatorul român”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, anunțând rezultatele testelor.

Depășirea este dată de conținutul mai mare de grăsime sau de proteină, dar de obicei de grăsime. Era conținutul mai mare de grăsime decât cea declarată pe etichetă”, a explicat și Rodica Tănăsuică, Directorul Institutului de Sănătate Publică.

Petru Alexe, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea Dunarea de Jos din Galați a explicat la Digi24 de ce există aceste diferențe.

„Diferențele sunt relativ normale datorită variației materiei prime a procesării. Trebuie lămurit altceva, problema standardului. Standardul în UE e atribuit fiecărui producător. Prin urmare nu vorbim de standarde est-vest, ci de foarte multe standarde, care sunt în responsabilitatea fieărui producător”, a spus el.

„Faptul că în România avem un standard în minus, așa cum se vehiculează, e datorită puterii economice. Pentru că cei care vând în România știu situația economică și produsul se vinde la niște prețuri mai mici. Aici e marea cheie, e cheia economică”, a explicat profesorul.

În plus, spune el, rezultatele sunt incomplete și nu reflectă clar situația.

„Produsul e practic cerut de consumtorul român în limitele respective. Consumatorul român nu e obligat să le ia, trebuie doar informat, iar facultatea noastră va face un demers foarte curând, major, către Ministerul Agriculturii, ANPC, Academia de Științe Agricole, ANSVSA, prin care consumatorul român să poate fi informat complet la data cumpărării”, a spus Petru Alexe.

Este deci adevărat că est-europenii cumpără alimente la alte standarde față de ce din Vest?

„Este funcție de preț. Ei își respectă starndardul pe care îl declară. În UE există posibilitatea ca fiecare producător să își asume un standard, dar trebuie să îl respecte dumnezeiește, iar noi când verificăm trebuie să verificăm dacă rezultatele noastre sunt în concordanță cu standardele declarate de el”, a spus profesorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri