Anxietatea. Când trebuie să ne adresăm medicului

Data publicării:
femeie tristete depresie ingrijorare
FOTO: shutterstock

Aveam foarte, foarte multe gânduri pe care nu le mai puteam controla şi care mă oboseau foarte tare, aveam insomnii”. E mărturia unei tinere care a trecut peste tabu-uri şi a cerut ajutorul unui specialist. A ajutat-o aplicaţia online pusă la punct de Spitalul de Psihiatrie Socola. 15 mii de oameni au accesat această aplicaţie şi au făcut testul în cele 7 luni de la lansare, iar o sută dintre ei au primit ajutor. Soft-ul de la Iaşi îi ajută pe români să treacă peste ruşine şi să caute vindecare. Mai ales că anumite studii private susţin că un milion de români suferă de tulburări anxioase şi depresive.

Stresul de la serviciu şi ritmul de viaţă agitat au determinat-o pe Andreea să ceară ajutor. Specialistul a diagnosticat-o cu anxietate.

Mi-am dat seama că am nevoie de ajutor atunci când m-am angajat şi am ajuns la locul de muncă pe care mi-l doream, doar că mă simţeam ca şi cum nu aş aparţine de acolo”, afirmă Andreea.

Specialiştii spun că sunt foarte multe persoane care suferă de depresie şi nici măcar nu îşi dau seama.

„Nu mai are nici grijă de el însuşi, nici de cel de care ar trebui să aibă grijă copil, părinte mai în vârstă”, spune Roxana Chiriţă, psihiatru.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2020, depresia şi, inclusiv, anxietatea vor deveni principalele cauze de invaliditate în muncă. Potrivit unui studiu realizat de o clinică privată, aproape un milion de români suferă de depresie.

În prezent, creierul nostru este hiper bombardat cu mii de stimuli pe zi, mintea noastră, fiind bombardată de aceşti stimuli deja nu mai face faţă. Simptomele se agravează, oamenii sunt mult mai stresaţi”, afirmă Daniela Mitrofan, psiholog.

Specialiştii atrag atenţia că boala netratată poate avea urmări grave.

Realitatea este complet deformată şi în acest caz, da, se cheamă suicid altruist şi ideea de a scăpa şi pe cei de alături de durerea sfâşietoare pe care o simte”, explică Roxana Chiriţă, psihiatru.

15 mii de români au făcut online testul realizat de specialiştii din Iaşi, test al cărui rezultat îi poate îndemna spre un consult de specialitate.

Aproximativ 100 au solicitat consultaţii la specialiştii noştri, finalizându-se cu consultaţii, uneori cu internare, cu consult psihologic”, afirmă Gabriel Oprişanu - managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Iaşi.

Cu trimitere de la medicul de familie, consultaţia la psiholog este gratuită. La cabinetele particulare onorariul este între 50 şi 200 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri