Aparat cu care pacienții sunt operați în „siguranță absolută”, dorit la Tîrgu Mureș

Data publicării:
aparatul

Intervenţii chirurgicale, în premieră europeană, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu Mureş. Medicii Secţiei de Neurochirurgie au primit, pentru testare, un sistem performant de neuronavigaţie, cu ajutorul căruia îşi pot pregăti dinainte paşii intervenţiei.

Aparatul este ca un GPS care îi arată neurochirurgului fiecare pas, pentru ca intervenţia să fie minim invazivă și cât mai precisă.

„Este o premieră nu numai în România, ci acest sistem de injecție de imagine este o premieră europeană. Premiera constă în injectarea de imagine cu un sistem foarte performant, direct în microscopul operator”, explică dr. Adrian Bălașa, Şeful Secţiei Neurochirurgie din cadrul SCJU Tîrgu Mureş.

Beneficiile unei astfel de intervenții sunt multiple: precizia cu care se desfășoară actul medical, siguranța pacientului, dar și un risc scăzut de complicații.

„Siguranța intervenției chirurgicale și calitatea rezecției cresc incredibil, pacienții sunt operați în condiții de siguranță aș putea zice absolută”, mai spune dr. Adrian Bălașa.

Crinișor Pop are 68 de ani și este unul dintre cei cinci pacienți care au fost operaţi cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie. Medicii i-au descoperit anul acesta o tumoare voluminoasă, iar singura lui șansă pentru o viață normală era intervenția chirurgicală. Una foarte riscantă însă, din cauza dimensiunilor tumorii. Datorită noului sistem, operaţia a fost un succes.

„Dureri în zona urechii, în zona capului, deasupra ochilor. Nu puteam în ultimul timp nici să ridic lingura spre gură, să mănânc. Acum putem să facem și gimnastică”, spune pacientul.

Medicii speră ca anul viitor să poată şi cumpăra sistemul performant de neuronavigație pe care deocamdată doar l-au testat.

„Din punct de vedere financiar este dificil, pentru că noi trebuie să facem o echilibristică între necesitățile fiecărei secții”, declară dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Tîrgu Mureș.

Sistemul costă peste 400.000 de euro, iar conducerea spitalului spune că pentru a-l cumpăra ar avea nevoie de bani şi de la Ministerul Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri