Aplicația care monitorizează stocurile de medicamente

Data actualizării: Data publicării:
medicamente

Ministerul Sănătăţii vrea să colaboreze cu STS, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru realizarea unei aplicaţii care să monitorizeze stocurile de medicamente compensate şi gratuite. În paralel va fi realizată şi o platformă pe care medicii îşi vor declara sponsorizările primite de la companiile farmaceutice. Prin aceste aplicaţii, ministerul vrea să aducă mai multă transparenţă în sistemul de sănătate. Cunoaşterea stocurilor de medicamente în timp real poate să ajute la evitarea unor crize ale tratamentlor compensate, cum au fost destule în ultima vreme. Iar centralizarea datelor privind sponsorizările scoate la suprafaţă date care deja există, dar care sunt greu de accesat.

România trece periodic prin crize ale medicamentelor în timpul cărora pacienţii găsesc cu greutate diverse tratamente, de la vaccinuri până la pastile pentru tratarea bolilor grave.

De altfel, Vlad Voiculescu a fost numit ministru al Sănătăţii în primăvara acestui an ca urmare a eforturilor pe care le-a depus în timpul unei crize a citostaticelor. Pe vremea când lucra în Viena, Vlad Voiculescu îi ajuta pe bolnavii de cancer să facă rost de tratamentele pe care nu le găseau în România.

Acum, Ministerul Sănătăţii lucrează la mecanisme prin care riscul apariţiei unor astfel de crize să fie redus. Potrivit HotNews, într-o scrisoare adresată CNAS, Ministerul anunţă că va lucra împreună cu STS la realizarea unei platforme care să urmărească stocurile de medicamente compensate.

Prin această platformă autorităţile ar urma să aibă acces la bazele de date ale companiilor farmaceutice. Iar atunci când un medicament important este pe terminate, Ministerul Sănătăţii poate interveni pentru refacerea stocurilor.

Din totalul cheltuielilor medicale de 5 miliarde şi jumătate de euro ale statului, două miliarde de euro sunt alocate medicamentelor compensate. Platforma care va monitoriza stocurile tratamentelor compensate şi gratuite va funcţiona în paralel cu site-ul medicamentelipsă.ro prin care pacienţii pot anunţa ministerul atunci când nu găsesc un anume tratment.

Ministerul Sănătăţii i-a invitat marți la discuţii pe experţii IT ai CNAS pentru a discuta despre noile sisteme informatice care ar urma să fie realizate în perioada următoare.

Însă experţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au avut alte probleme pe cap astăzi. Sistemul cardului de sănătate a picat din nou în aşteptarea semnării unui contract de mentenanţă. Aceasta este o altă problemă informatică din sistemul de sănătate pe care statul trebuie să o rezolve.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii va realiza o platformă care va centraliza sponsorizările pe care le primesc medicii din partea companiilor farmaceutice.

Un recent studiu al Consiliului Concurenţei arată că există o influenţă puternică a producătorilor de medicamente în sistemul de sănătate din România. Deşi, legal, reţetele trebuie să conţină doar substanţa activă, 57% dintre pacienţi cer, la recomandarea medicilor, denumirea comercială a medicamentelor. Adică anumite mărci.

Iar sponsorizările pot duce uneori la cazuri extreme. Mai mulţi medici din Bucureşti şi din ţară au fost acuzaţi că au desfăşurat teste clinice clandestine prin care au transformat în cobai 100 de pacienţi. Aceste teste erau efectuate la cererea unei companii farmaceutice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri