Cât de sănătoși sunt europenii și cum stă România

Data publicării:
medici stat privat GETTY-3
Foto: Guliver / GettyImages

50 de milioane de europeni suferă de cel puțin o boală cronică, arată un raport al Comisiei Europene care mai spune că 65 de ani de vârsta la care încep să apară cele mai multe boli. Cercetarea a fost făcută pentru a fi identificate cele mai răspândite probleme de sănătate în statele membre ale Uniunii și cum pot fi ajutate țările să aibă locuitori cât mai sănătoși.

Aproape jumătate de milion de oameni până în 65 de ani mor anual în Uniunea Europeană din cauza bolilor cronice, provocate de obezitate și fumat. 16% sunt obezi, o creștere de 5% în 15 ani.

În aceste condiții, e nevoie de sisteme de sănătate cât mai eficiente și rezistente - pentru că numărul celor peste 65 de ani care încă lucrează a ajuns la 20% în 2015 și este așteptat să crească la 30% până în 2060.

România alocă 5% din PIB pentru sănătate, printre cele mai mici procente din UE - media europeană este de 9,9%. Bulgaria, de exemplu, are 8,3%, iar cel mai bine stau Germania și Suedia cu 11,1%.

România stă, în schimb, bine la numărul de absolvenți de medicină la 100.000 de locuitori - 17,6 față de media europeană de 12,3. Irlanda este în cea mai bună situație, cu 21,9.

Pe de altă parte, doar o parte dintre medicii cu drept de practică lucrează efectiv în România. Sunt 2,7 la mia de locuitori, sub media europeană de 3,5. Și Bulgaria are 4 medici la mia de locuitori. Cel mai bine stă Grecia, cu 6,3 medici la mia de locuitori.

Situația este complicată și în ceea ce privește personalul mediu - adică asistene și infirmiere. 110,8 de absolvenși la 100.000 de oameni, față de media de 39,1 în UE. Dintre ele, lucrează în România doar 6,2 la mia de locuitori. Media europeană e de 8.4.

De altfel, Comisia Europeană atrage atenția că în multe țări e nevoie de o creștere a numărului de persoane care fac studii medii de medicină - asistente și infirmiere - în condițiile în care populația va fi din ce în ce mai îmbătrânită și va fi nevoie din ce în ce mai mult de personal specializat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri