Cele mai bune condimente pentru digestie

Data publicării:
condimente_culori

Condimentele sunt o sursă naturală de vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, pe lângă faptul că dau o aromă specială preparatelor, condimentele ajută și la digestie. Iată cele mai recomandate condimente pentru sistemul digestiv, dar şi în ce mâncăruri se potrivesc ele. 

Începem cu usturoiul. Este cunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural. În plus, sunt studii care arată că unul sau doi căţei de usturoi consumaţi pe săptămână scad tensiunea arterială şi asigură protecţie împotriva cancerului. De asemenea, usturoiul ameliorează durerile de dinţi dacă este aplicat pe gingii, dar nu trebuie lăsat să acționeze prea mult pentru că le poate irita. În bucătărie poate fi folosit la orice reţetă, dar în special la cele cu ciuperci, carne sau cartofi.

Condimentele orientale, sănătate curată

La fel de sănătos este şi turmericul, chiar dacă nu este atât de cunoscut în România. Acesta conţine o substanţă activă numită curcumină. Potrivit unor studii, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În acelaşi timp, poate reduce şi nivelul zahărului din sânge. Turmericul este şi un aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus.  Poate fi folosit pentru prepararea sosurilor, orezului, omletei sau supei.

În Orient este folosit ca un înlocuitor mai ieftin al şofranului, cel mai scump condiment din lume. Unele studii spun că previne apariţia celulelor canceroase, a inflamaţiilor şi a bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. În bucătărie este o delicatesă şi poate fi folosit în reţetele asiatice sau mediteraneene.

Citiți și: În Gorj se cultivă „aurul roșu”: 14.000 de euro kilogramul

Digestie bună cu busuioc şi rozmarin

Revenim la condimente mai cunoscute. Busuiocul diminuează balonarea şi senzaţia de greaţă, are rol antiseptic şi înlătură oboseala. Pe lângă ceai, puteţi adăuga frunze de busuioc în salate, paste ori supe. Foarte important: este bine să îl puneţi la finalul preparării, pentru că altfel îşi pierde proprietăţile.

Şi rozmarinul îmbunătăţeşte digestia. În plus stimulează secreţiile biliare şi previne deteriorarea celulelor neuronale. Este bogat in vitamina B6, calciu si fier. În bucătărie, rozmarinul dă un gust minunat fripturilor, mâncărurilor de legume sau cartofilor la cuptor.

Scorţişoara şi ghimbirul, ingredientele sănătăţii

Foarte multi antioxidanţi conţine şi scorţişoara. Aceasta scade nivelul glucozei din sânge, stimulează imunitatea şi reglează colesterolul. Iar dacă vă plac deserturile cu mere, scorţişoara este de neînlocuit.

În schimb, dacă preferaţi gustul mai picant, vă recomandăm ghimbirul. Indicat este atunci când pregătiţi supe, legume sotate, deserturi sau băuturi. Este un excelent detoxifiant, combate răcelile şi senzaţia de greaţă, dar în acelaşi timp îmbunătăţeşte digestia. Atenţie, însă! Trebuie consumat cu moderaţie. O cantitate prea mare va irita stomacul.

Condimente pentru o digestie uşoară

Tot pentru persoanele care preferă gustul picant, specialiştii recomandă ardeiul iute şi boiaua. Datorită conţinutului în capsaicină, acestea intensifica metabolismul, deci ajută în curele de slăbire. Boiaua iute este perfectă pentru sosuri, supe şi tocăniţe. Nu dă doar gust şi aromă, ci şi culoare plăcută, aşa că poate fi folosită şi la salate, sau fripturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri