Cele mai noi terapii în lupta împotriva cancerului mamar

Data publicării:
cancer

Statisticile arată că una din 8 femei face cancer mamar de-a lungul vieţii. În România sunt diagnosticate anual 7.000 de paciente.

O suspiciune de cancer mamar trebuie verificată cât mai repede, atrag atenția medicii. Cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari. La fel de important este să cereți mai multe opinii, pentru ca diagnosticul să fie corect și metoda de tratament aleasă cea mai bună.

Prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist în chirurgie generală: „Dacă înţelegi totul despre boală îţi va fi mai uşor să rezolvi problema. Dacă pacientele nu ştiu ce este duşmanul din faţa lor, se vor teme de viitor, dar dacă vor şti cum să lupte totul va fi mai uşor.”

În plus, este important ca fiecare caz să fie analizat de o echipa multidisciplinară.

Prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist în chirurgie generală: „Noi lucrăm în echipă la spitalul la care lucrez. Pe lângă chirurgul generalist este şi un oncolog, un anatomopatolog, un medic specializat în radiologie, un chirurg plastician şi de asemenea un psihiatru.”

În cazul unei operații, medicul specializat în anatomie patologică poate da informații prețioase.

Prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist în chirurgie generală: „De exemplu câţi milimetri de ţesut sănătos am scos? Şi cum sunt marginile? Dacă nu sunt celule canceroase pe margini înseamnă că am făcut operaţia bine. Dacă nu, operaţia trebuie continuată.”

Tot în timpul intervenției pot fi analizați și ganglionii. Astfel se evită extirparea totală, fără a fi de fapt nevoie.

Prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist în chirurgie generală: „Scoatem primul ganglion din zona axilei. În timpul operaţiei este analizat şi dacă există celule canceroase se scot toţi ganglionii din această zonă. Dacă nu sunt celule canceroase în primul, înseamnă că nici ceilalţi nu au.”

O altă noutate în tratarea cancerului mamar este doza unică de radioterapie, administrată chiar în timpul operației, imediat după ce tumora a fost îndepărtată. Astfel, tratamentul începe mai repede și durata lui este redusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri