„Chirurgia viitorului”. Ce boli tratează și care sunt riscurile

Data actualizării: Data publicării:
medici chirurgi

O specialitate medicală mai puţin cunoscută este numită şi „chirurgia viitorului”, dar nu pentru că este practicată de medicii chirurgi, ci pentru că o mulţime de operaţii complicate pot fi înlocuite cu tehnici minim invazive moderne. Despre radiologia intervenţională vorbește dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog supraspecializat în radiologie intervenţională, terapie endovasculară şi neuroradiologie intervenţională.

Radiologia intervenţională este destul de puţin cunoscută. Cu ce se ocupă mai exact această specialitate medicală?

Este într-adevăr o specialitate nouă şi surprinzătoare, pentru că ne oferă posibilitatea să navigăm prin interiorul vaselor în tot corpul, să pătrundem pe la nivelul mâinii sau piciorului și să navigăm oriunde în corp. Acolo unde avem un vas de sânge care s-a îngustat sau s-a înfundat putem să îl deschidem sau dacă avem o tumoră ce nu trebuie să mai fie vascularizată putem să închidem vasele de sânge care o alimentează şi să o tratăm.

Practic pătrundeţi cu un cateter exprem de subţire.

Cateterul este un tub cu diametrul de 1 mm, chiar şi mai subţiri, şi lung de 1m-1.25m şi putem să îl ghidăm şi să îl controlăm astfel încât să ajungem până în creier, tiroidă, rinichi, prostată, picior, oriunde.

Ce boli pot fi tratate astfel?

Sunt foarte multe. Radiologia intervenţională oferă soluţii minim invazive ce înlocuiesc foarte multe intervenţii chirurgicale, din neurologie, cardiologie, ginecologie, urologie, pentru pacienţii cu diabet, pentru pacienţii oncologici. Tratăm adenomul de prostată, fibromul uterin, varicocelul, arteriopatia periferică, piciorul diabetic, hipertensiunea de cauza renală, stenozele carotidiene, accidentelele vasculare cerebrale, anevrismele.

Care sunt beneficiile pentru pacient?

În primul rând nu există anestezie generală şi astfel eliminăm toate riscurile anesteziei generale. Apoi, nu există o agresiune fizică, nu există incizii, tăieturi şi apoi nu există nici perioada de recuperare aferentă acestor intervenţii. Majoritatea pacienţilor stau în spital o singură noapte sau în unele cazuri nici atât, pleacă în aceeaşi zi acasă. De exemplu, pentru adenomul de prostată bărbatul vine dimineaţă şi la prânz a plecat acasă.

Există şi riscuri?

Orice procedură medicală are anumite riscuri. Dacă le comparăm cu cele ale intervenţiei chirurgicale, ele sunt minime. Grija noastră este ca pacientul să nu fie alergic la substanţa de contrast şi, sigur, să nu existe o infecţie activă. În cazul femeilor trebuie să nu fie însărcinate în momentul intervenţiei. În rest ţine de experienţă şi îndemânarea medicului.

De câţi ani se practică în lume, câţi ani de cercetări există? A trecut proba timpului? Putem şti ce se întâmplă peste 50 de ani? Să zicem că operaţi un pacient de 20 de ani. Există garanţia că peste 50 de ani nu vor fi reacţii adverse din cauza acestei tehnici?

Eu fac radiologie intervenţională de 16 ani. Ea există consacrată de 20 de ani. Există foarte multe studii şi metanalize care ne dau rezultate pe termen lung şi care ne arată rezultatele bune obţinute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri