Cum a ajuns Institutul Cantacuzino să nu mai producă vaccinuri

Data actualizării: Data publicării:
directorul-institutului-cantacuzino-radu-iordachel-a-fost-demis-99944-1

România depinde de vaccinurile de import, deşi are propriul producător de seruri. Linia de producţie este închisă de mai bine de trei ani, timp în care Institutul Cantacuzino a fost plimbat între ministere - al Educaţiei, al Sănătăţii şi, mai nou, al Apărării. Cum s-a ajuns în această situaţie aflaţi într-un reportaj "România furată".

După ce a imunizat, timp de 34 de ani, toată populaţia României, astăzi Institutul Cantacuzino nu mai produce nici măcar un vaccin.

Adriana Bilic, fosta şefa Laboratorului de Condiţionare de Seruri şi Vaccinuri a Institutului Cantacuzino: „Era forumul cel mai important din ţară şi cel mai bine organizat şi cel mai dotat ca să facă lucrul ăsta. Cine să facă?

Reporter: Nu puteam cumpăra din exterior?

Adriana Bilic: A, nu, în niciun caz. Atunci nu se alocau fonduri pentru importul de vaccinuri din exterior. Nu.”

Prof. dr. Alexandru Rafila - Soc. de Microbiologie: „În ultimii 12 ani nu a existat niciun fel de interes (...) pentru o politică de resurse urmane care să răspundă atribuţiilor pe care le avea Institutul în acel moment.”

Investiţii de milioane euro, nefolosite din 2013

În 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină, Institutul a făcut concurenţă marilor companii farmaceutice producătoare de vaccinuri.

Mircea Popa, director Cantacuzino: „România a făcut în 2009 o economie de vreo 16 milioane de euro. Pentru că dacă ar fi cumpărat vaccin produs în altă ţară preţul ar fi fost de circa 21 de milioane de euro, în schimb Institutul Cantacuzino a făcut acest vaccin cu un preţ mult mic.”

Cu toate astea, în acelaşi an în care Institutul Cantacuzino reuşea această performanţă a început şi declinul acestuia. În caţiva ani, ajunge să acumuleze datorii de milioane de euro.

Cine a avut de câştigat de pe urma declinului Institului Cantacuzino şi care sunt cele mai optimiste previziuni în ceea ce priveşte reluarea linie de vaccinuri aflaţi într-un nou episod marca România furată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri