Cum gestionăm teama de operații

Data actualizării: Data publicării:
intstrumente sala operatie 2

O boală şi o intervenţie chirurgicală ne afectează nu doar fizic, ci şi psihic. Teama de operaţie este ceva firesc. Yolanda Creţescu, psiholog clinician are câteva sfaturi despre cum poate fi gestionată frica de operaţii.

Anxietatea înainte de o intervenție chirurgicală este determinată de experiența pacientului și al familiei sale în relație cu astfel de evenimente medicale. Anxietatea înainte de o intervenție chirurgicală crește în raport cu experiențele negative trăite de pacient, familia sau prietenii acestuia în ceea ce privește o operație și poate atinge cote maxime dacă pacientul, spre exemplu, a pierdut pe cineva drag în timpul unei astfel de intervenții sau dacă acesta nu cunoaște ce i se va întâmpla în acest proces.

Pentru a scădea anxietatea înainte de intervenția chirurgicală, este important să:

1. Să se construiască relația medic-pacient pe baza unei discuții ample despre istoricul pacientului și experiențele sale.

2. Să i se transmită pacientului toate informațiile procedurale despre ceea ce urmează să se întâmple.

3. Să i se explice pacientului, în detaliu, aspectele fiziologice: dacă îl va durea ceva, când îl va durea, astfel încât să evităm ca pacientul să fie luat prin surprindere (de obicei, acesta este momentul când crește anxietatea)

Toate acestea, îl vor ajuta pe pacient la gestionarea emoțiilor înainte și după operație, vor contribui la obținerea cooperării sale pe tot procesul de tratament și la o mai bună recuperare medicală ulterior.

Starea cu care intră pacientul în intervenție este foarte importantă. Optimismul vizavi de reușita operației duce la premise pozitive pentru ca optimismul creează o bună imunitate. Anxietatea și depresia pun organismul într-o stare de alertă și atunci prejudiciază reușita operației și recuperare medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri