Cum recunoaștem cea mai răspândită boală a unghiilor

Data publicării:
unghii

Veste bună pentru persoanele care au unghiile afectate de micoze! Până de curând tratamentul medicamentos era singură soluţie, dar are un dezavantaj important: afectează ficatul. Din fericire, acum există o alternativă: un laser care distruge ciupercă unghiei. Astfel veţi avea din nou manichiură şi pedichiură impecabile.

Micozele unghiilor afectează între 2 şi 18 la sută din populaţie şi pot apărea atât la mâini, cât şi la picioare. Unghiile se îngălbenesc şi se îngroaşă, dar în acelaşi timp se rup uşor.

Încetul cu încetul lamelele cornoase se vor desface, unghia se va înfoia că un pateu. având în vedere că o unghie de la picior creşte în medie 9 luni şi o unghie de la mâna creşte în medie 6 luni, onicomicozele sunt adesea afecţiuni considerate cronice”, spune Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

Ciupercă se poate transmite de la o persoană la altă prin intermediul obictelelor de igienă personală, cum ar fi prosoapele, forfecuţele şi pilele de unghii. Nu sunt însă singurii factori de risc.

Apare mai frecvent la vârstnici , apare mai frecvent la persoanele cu tulburări de circulaţie periferică, pe unghiile de la picioare, într-un pantof de sport, închis şi insuficient deschis şi apare la persoanele cu tulburări de imunitate”, adaugă iviana Iordache, medic primar dermatolog.

Tratamentul clasic pentru aceste infecţii este cel medicamentos. Din păcate, are un mare dezavantaj: poate afecta ficatul. Medicii vin însă cu o soluţie de ultima ora: tratamentul cu laser.

Lumina va pătrunde prin lama unghială care a fost pregătită în prealabil cu un set de creme, va steriliza deci va omorî aceste ciuperci care există în lama. Vom scapă de infecţia cu ciupercă unghiei printr-o metodă mult mai puţin riscantă şi mult mai puţin invazivă decât cele clasice”, afirmă Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

Pentru tratarea completă a onicomicozei, trebuie să urmaţi o cură de zece şedinţe, una pe săptămâna.

Tratamentul este mai mult sau mai puţin dureros, în funcţie de gradul de distructie a unghiei. Din fericire, este foarte scurt, deci un shot de lumina are câteva milisecunde. Deci chiar dacă e uşor neplăcut, durează atât de puţin , încât nu mai are importantă până în momentul în care a trecut jumătate de minut orice senzaţie de disconfort a dispărut”, precizează medicul dermatolog.

După cele 10 săptămâni de tratament unghia nu va arată perfect, dar important este că infecţia să se vindece. Altfel, va mai fi nevoie de trei şedinţe.

Chiar dacă ea va arată urat încă jumătate de an, nu înseamnă că mai este bolnavă, deci nu putem aştepta pentru examenul micologic 9 luni că să vedem dacă unghia s a sterilizat”, adaugă Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

Costul tratamentului este de 400 de euro pentru cele 10 şedinţe.

FACEBOOK - Cum tratăm boala transmisibilă a unghiilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri