De ce aleg angajatorii să ofere pachete medicale gratuite salariaților

Data publicării:
tineri la birou munca

Pachetele medicale oferite salariaţilor de angajatori le aduc acestora scutiri de la plata impozitului. Limita este însă de 400 de euro pe an pentru fiecare abonament. Beneficiarul direct este pacientul care are acces nerestricţionat la servicii de medicină primară, prevenţie şi educaţie medicală. Până în prezent abonamentele erau deductibile doar dacă erau suportate de angajaţi.

Diana Cimpoianu lucrează de 6 ani într-o multinațională. Tot de atunci are un abonament la o clinică privată plătit de compania unde este angajată.

Contează foarte mult, faptul că nu trebuie să plătesc aceste consultaţii şi chiar mă duc în fiecare an să îmi fac analizele de sânge anuale, poate un control la dentist, la oftalmologie. Pot să spun că înainte nergeam doar dacă aveam o problemă”, spune Diana Cimpoiaşu, angajat.

Abonamentele gratuite îi fac pe angajați să meargă mai des la controale medicale, iar pe angajatori îi scutește de plata impozitului în limita a 400 euro pe an.

Noi considerăm că este foarte benefică această deductibilitate a abonamentelor pentru că preia foarte mult din cazurile care ajung direct la spital şi degrevează practic sistemul public de această povară prin scăderea costurilor în primul rând”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

Studiile realizate de clinicile private arata ca pacienții abonați merg la controale de cinci ori mai des decât cei care nu beneficiaza de un astfel de pachet.

Preţul acestora variază între 6 euro şi 50 de euro, în funcţie de preţ acestea includ de la acces la consulataţie la principalele specialităţi medicale şi analize de laborator, incluzând din gama premium investigaţii mai complexe precum radiografii, CT-uri, RMN-uri, iar cele care se apropie de limita deductibilităţii, cea de 400 euro/an, pot ajunge până la a avea pachetul de naştere inclus”, spune Andreea Minuţă, reprezentant clinică privată.

Sunt puţine companii însă care oferă abonamente medicale sau oameni care îşi fac asigurari de sănătate private.

Statisticiile arată că 93% dintre români sunt asiguraţi doar ai sitemului de sănătate de stat. Numai 2% beneficiază de un abonament la clinicile private, plătite la compania la care lucrează şi tot 2% au o asiguare de sănătate privată.

În prezent 4 din 100 de români nu au niciun fel de asigurare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri