Dr. Gheorghe Burnei, acuzat că a făcut experimente|Povestea Amirei, copilul-cobai

Data actualizării: Data publicării:
amira hamed

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei de la Spitalul Marie Curie este anchetat pentru corupţie. La investigaţii participă, alături de procurorii bucureşteni, de ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie, şi ofiţeri din cadrul Serviciului Omoruri. De altfel, un dosar penal in rem a fost deschis în acest caz. Acuzaţia: tentativă de omor.

amira hamed

Descinderile de sâmbătă vin la doar o zi după ce platforma „Casa Jurnalistului” a publicat povestea cutremurătoare a Amirei, una dintre pacientele profesorului Burnei.

Mama fetei de 19 ani, care îl acuză pe medic că i-ar fi folosit copila drept cobai, a stat astăzi de vorbă cu jurnaliştii Digi24.

Femeia spune că a depus o plângere la poliţie, după ce şi-a dat seama că renumitul ortoped a folosit, pentru a-i trata fiica, un implant neomologat. Intervenţia n-a făcut decât să-i înrăutăţească problema copilei. Acum, la ani distanţă şi după cele 11 operaţii care au urmat, fata nu mai poate să meargă fără ajutorul cârjelor.

„Copilul a avut capul femurului aici, da, ieşit din cavitate. Trebuia luat şi pus înapoi exact cum este în partea sănătoasă. Dar dânsul, în afară că a adus acest cap aici, dânsul i-a tăiat bazinul şi i-a băgat această bucată de biovitroceramică. Deci dânsul aici nu avea ce căuta”, explică mama, arătând o radiografie.

Sunt acuzaţiile pe care i le aduce medicului mama fetei de 19 ani. Că a făcut experimente medicale pe copilul ei pe când avea doar un an: i-a introdus în corp un implant care nu este omologat. Şi nu i-a spus că are de gând să încerce o procedură care nu a mai fost testată pe oameni. A aflat abia în urmă cu doi ani, după ce fata a fost văzută de un medic din Italia.

Asta ce mi-a zis acel medic, că el în viaţa lui nu a văzut aşa ceva, că este doar un experiement şi dacă această procedură de la un an nu se făcea, copilul meu trebuia să fie unul sănătos. (...) Mi-au spus şi medicii de aici, dar înclinam să cred că totuşi, mă gândeam exact cum zice el, că poate unii au ceva împotriva lui, înţelegeţi?”, povestește Emiliana Iliescu, mama fetei.

Şapte ani de la prima operaţie, o nouă intervenţie. Fetiţa, care avea 8 ani deja, nu mai suporta durerile. Şi cum nimeni nu voia să intervină, a ajuns tot pe mâna doctorului Burnei, care odată cu noua operaţie i-a scos şi implantul. Au urmat şi altele, în total 11 intervenţii. Ultima dată i-a montat un fixator pentru alungirea oaselor. Mama spune că această intervenţie i-a făcut mai mult rău şi că nu a fost informată asupra riscurilor.

emiliana iliescu

Oricum o distrusese, pentru că a făcut experimente pe ea, dar măcar nu rămânea în cârje şi cu sechele grave la genunchi, cu redoare de şold şi de genunchi, cu scolioză lombară... Noi nu am avut diagnosticul ăsta. Copilul meu nu mai poate sta pe vine, am poze cu ea când stătea pe vine, înainte să îi pună acest fixator”, spune Emiliana Iliescu.

Femeia spune că a făcut plângere împotriva medicului şi i-a chemat şi pe alţi părinţi care au fost în situaţii similare să facă la fel.

Mai eram cu o altă pacientă. Îi cerea bani. 4.000 de euro să îi opereze fetiţa. Fetiţa a fost operată după aceea la alt spital, aceeaşi tijă a fost gratuită. Sunt peste 20 de cazuri pe care eu le cunosc, unii nu vor să vorbească, nu vă mai spun câţi sunt pe Facebook care nu vor să vorbească, la fel, de frica că cine este el”, explică Emiliana Iliescu.

Femeia nici măcar nu vrea despăgubiri morale, ci doar ca medicul să nu mai opereze alţi copii, care ar putea ajunge la fel ca fiica ei, Amira, ţintuiţi la pat.

Voiam să fac multe chestii înainte, dar nu mai îmi vine să fac nimic. Nu pot să merg undeva afară decât dacă merge un părinte cu mine, atât. (Reporter: Deci nu poţi să te mişti singură?) Nu!”, spune Amira Hamed.

Mama Amirei a fost audiată deja într-un alt caz deschis împotriva lui Gheorghe Burnei, în care medicul e acuzat că ar fi provocat moartea unui copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri