Exclusiv | Agenția Națională de Transplant, necontrolată între 2008 și 2011

Data actualizării: Data publicării:
Children during stem cell transplant treatment in Budapest
Foto: Agerpres

Scandalul de la Agenţia Naţională de transplant e departe de final. Problemele de acolo datează încă din 2008, după cum arată un nou raport al Guvernului, obţinut în exclusivitate de Digi24. Corpul de Control al Primului Ministru a fost la Agenția de Transplant încă din 2008, iar raportul făcut în 2011 arată aceleaşi probleme ca în prezent.

ACTUALIZARE: Managerul de la Sf. Maria a declarat că vizita experților europeni pentru a evalua condițiile în care se fac transplanturile la spital urma să fie exploatată electoral

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătății a precizat că „nu există niciun motiv” ca transplanturile să fie blocate, deoarece finanțarea există și medicii au la dispoziție toate resursele necesare.

Corpul de Control al Primului Ministru a făcut verificări la agenţie acum opt ani, însă concluziile au fost prezentate de-abia în 2011.

Încă de atunci ar fi trebuit să existe un registru al pacienţilor care au nevoie de transplant, dar nici până acum nu a apărut această bază de date.

Din cele șase centre regionale ale Agenţiei de Transplant, doar patru erau funcţionale şi niciunul nu a prezentat rapoartele anuale de activitate.

Probleme sunt şi la spitalele acreditate pentru Transplant. Narcis Copcă, managerul spitalui Sfânta Maria a trimis o scrisoare experţilor europeni care urmează să vină să facă evaluarea pentru transplantul pulmonar şi le-a transmis „nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria”.

Acest spital este singurul acreditat din ţară pentru transplant pulmonar, dar ministrul Sănătăţii are dubii că acolo s-ar putea realiza o asemenea operaţie.

În plus, Corpul de Control al premierului a constatat că între anii 2008 și 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale.

Mai mult, ANT nu a elaborat regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, țesuturi și celule, așa cum prevedea legea.

La cererea Corpului de Control, Agenția Națională de Transplant a furnizat doar un proces verbal a unei ședințe a Consiliului Științific din 2007. Acest consiliu nu a elaborat și regulamentul de alocare conform atribuțiilor sale.

Tot în legătură cu problemele Consiliului Științific, în raportul pe 2016 al Corpului de Control al premierului se mai arată că președinția Consiliului trebuia schimbată o dată la trei luni, acest lucru nu s-a întâmplat.

Președinții Consiliului în cei trei ani au fost Irinel Popescu (2008-2009), Radu Deac (2009-2010) și Mihai Lunca (2010-2011).

În 2008, Consiliul Științifica s-a întrunit doar de trei ori, în 2009 de patru ori, iar în 2010 de cinci ori. În timp ce legea spune că trebuie să se întâlnească lunar.

De asemenea, în anul 2010 Agenția Națională de Transplant nu monitoriza deloc evoluția pacienților, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau șterse de pe lista de așteptare.

Constatările din raportul corpului de control al premierului 2011, la ANT:

Între 2008 și 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale.

Raportul de activitate al ANT pentru anul 2009 nu a fost depus niciodată la Ministerul Sănătății, iar MS nu l-a cerut.
ANT nu a elaborat Regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, țesuturi și celule. La cererea CCPM, ANT a furnizat doar un proces verbal al unei ședințe a Consiliului Științific din 2007. Consiliul nu a elaborat însă Regulamentul de alocare conform atribuțiilor sale.

În 2011, compartimentele Organe, Țesuturi, Celule, Registrul Național Informatică și Logistică și Secretariat-Administrativ nu erau funcționale.

ANT nu a supus aprobării Consiliului Științific propunerile de acreditare a unităților sanitare pentru prelevarea/transplantarea de organe. Cu încălcarea atribuțiilor și prevederilor legale, propunerile de acreditare au fost înainte de conducerea ANT către MS fără aprobarea în Consiliu.

Președinții Consiliului Științific: Irinel Popescu în perioada 2008-2009, Radu Deac în perioada 2009-2010 și Mihai Lucan în 2010-2011.

Conform OG79/2004, președinția trebuie schimbată o dată la fiecare trei luni.

În 2008, Consiliul Științific s-a întrunit de trei ori. În 2009 de patru ori, în 2010 de cinci ori. Legea spune că trebuie să se întrunească lunar.

Din șase centre regionale ale ANT, doar erau funcționale, conform raportului. Mai mult, cele 4 centre regionale care funcționau (București, Iași, Cluj, Târgu Mureș) nu au prezentat ANT rapoartele anuale de activitate.

Primii 5 ani de funcționare a ANT s-au desfășurat fără existența Registrului Național de Transplant, până la apariția OMS 477/2009, în aprilie. OMS 477/2009 specifică faptul că „orice persoană, pentru a putea beneficia de un transplant, este obligatoriu să fie înscrisă în RNT”.

Din septembrie 2009 până în 2011, Dan Luscalov a fost SINGURA persoană din ANT care avea acces la RNT, fiind nominalizat prin ordin al ministrului sănătății.

ANT nu a realizat monitorizarea continuă a activității de transplant și nu a putut oferi nicio dovadă a faptului că datele persoanelor transplantate au fost actualizate în RNT.

În 2010, ANT nu monitoriza evoluția dinamică a pacienților, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau eliminate de pe lista de așteptare.

ANT nu a anunțat și înregistrat „imediat” fiecare prelevare de organ, țesut sau celulă în RNT.

Acreditarea spitalelor pentru prelevare / transplant: între 2008 și 2009, ANT nu a elaborat condițiile de acreditare a unităților sanitare. Între 2008 și 2010, ANT a înaintat MS propuneri de acreditare „fără a avea la bază o procedură de acreditare” și fără a exista o hotărâre a Consiliului Științific.

În anul 2009, ANT nu a desfășurat nicio inspecție la nicio unitate sanitară, deși prevederile legale prevedeau inspecții și re-acreditări la fiecare doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri