Factorii întâlniți zilnic care sunt mai dăunători decât radiaţiile

Data actualizării: Data publicării:
radiografie medic spital investigatii

Fumatul, obezitatea şi poluarea din aer sunt mult mai periculoase decât expunerea la radiaţii. Evident, este vorba despre doze mici.

Dacă despre dozele medii sau mari de radiaţii ştim sigur că măresc riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, efectul nivelurilor mici nu a fost încă stabilit.

Dar studiul condus de Universitatea Oxford arată că testele făcute în spitale, cu un computer tomograf sau RMN, sunt mult mai puţin nocive decât aerul poluat pe care îl inhalăm zi de zi.

Şi riscul să facem boli sau să murim mai repede este mult mai scăzut decât în cazul în care suntem fumători sau suferim de obezitate.

Experţii britanici spun că, dacă am expune 100 de persoane la niveluri mici de radiaţii (100 mSv) pe termen foarte scurt, la un moment dat în viaţă, unul dintre ei ar face cancer din cauza lor.

Alţi 42 însă vor dezvolta boala din cu totul altă cauză.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World și în fiecare sâmbătă de la 16:30, pe Digi24, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri