Gest nobil | A devenit donator de organe de ziua lui

Data publicării:
donator

Un bărbat din Bihor aflat în moarte clinică, a devenit donator de organe exact în ziua în care urma să îşi serbeze aniversarea. Familia lui a avut puterea să treacă peste durere şi a făcut un gest nobil care va salva multe vieţi. Intervenţia a durat opt ore, iar plămânii vor ajunge în Germania, pentru că la noi nu se poate face transplantul, deşi la Bucureşti există un centru acreditat.

Operaţia complexă de prelevare de organe şi ţesuturi a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Oradea şi a reprezentat o premieră pentru medici.

„Este o premieră medicală pentru spitalul clinic județean de urgență Oradea. Este vorba despre prelevarea plămânilor la un pacient în moarte cerebrală de 57 de ani acceptat de o clinică din nordul Germaniei de lângă Hamburg. S-a trimis ficatul în București, cornee București, țesuturile în Bucurețti,” precizează dr. Carmen Pnatis, coordonatorul programului de Transplant Bihor.

Şi familia donatorului şi medicii sunt însă dezamăgiţi că gestul nobil nu poate să ajute şi românii care au nevoie de transplant de plămâni.

Noi deocamdată în România încă nu avem un centru activ de transplant pulmonar,” spune dr. Andrei Nica, responsabilul bancii de tesut a Spitalului Colentina.

Prelevarea de organe a avut loc când donatorul își serba ziua de naștere. Fiica bărbatului a văzut în asta un simbol şi îndeamnă familiile care pot salva vieţi să dea şanse şi altora să trăiască.

Noi suntem foarte multumiți că exact în data când s-a născut a putut să meargă mai departe din el să trăiască,” spune Timeea Sonea, fiica donatorului de organe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri