Îngrijorător. Numărul cazurilor de cancer la copii s-a triplat într-un an, la Constanța

Data publicării:
COPIL SPITAL
In the hospital.

Statistici îngrijorătoare vin de la Constanţa. Numărul copiilor diagnosticaţi cu diferite forme de cancer aproape s-a triplat într-un singur an: de la 11 cazuri în 2015 s-a ajuns la 30, în 2016. La un centru specializat din cadrul spitalului judeţean sunt în evidenţele medicilor 118 mici pacienţi cu această maladie în diferite stadii.

Printre ei, o fetiţă de 9 ani care a fost diagnosticată cu o formă de anemie ce poate apărea ca o consecinţă directă a cancerului, spun medicii. Totul a debutat cu simptome specifice unei răceli sau gripe. Boala i-a fost descoperită în urmă cu doi ani, iar de atunci stă numai prin spitale pentru analize si tratament.

„Tuse, răceală, febră, în 2010 i-am băgat sânge. (...) Am fost cu ea la Timișoara, la Marie Curie, și ni s-a dat anemia asta aplastică și un sindrom Noonan”, explică bunica fetiței.

Pentru ca diagnosticul să-i fie confirmat este nevoie de o deplasare la o clinică specializată din Germania. Asta presupune însă mulţi bani - 5.000 de euro ar costa drumul, consultaţia și analizele.

În prezent, în centrul de la Constanţa sunt în evidenţă peste o sută de copii şi adolescenţi cu diferite forme de cancer. Mai grav este că, într-un singur an, numărul cazurilor noi a crescut alarmant.

S-a triplat aproape, de la 11 în zona de sud-est a României în 2015, iată că în 2016 sunt diagnosticaţi 30 de copii cu cancer”, spune Alina Vasea, președintele Asociației „Dăruiește Aripi”.

Singurul medic specialist în oncologie pediatrică din judeţ îi are în evidenţă pe toţi aceşti copii bolnavi.

„Acum avem 118 copii cu cancer aici în evidenţă. Practic, cinci ani este urmărirea în cancer, dar ei continuă să vină până la 18 ani”, explică Adriana Apostol, medic oncolog pediatru.

Potrivit medicilor, alimentaţia proastă, poluarea şi nivelul ridicat de radiaţii sunt principalii factori care contribuie la declanşarea maladiei în cazul copiilor. La Constanţa, cei mai mulţi dintre micii pacienţi provin din mediul urban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri