Medicii cer modificarea Legii salarizării. Ce promisiuni au primit

Data publicării:
instrument medici getty

Legea salarizării ar putea fi modificată în domeniul Sănătăţii. Este una dintre concluziile celor aproape două ore de discuţii, de azi, de la Guvern, dintre sindicalişti, mai mulţi miniştri şi premierul Mihai Tudose. Noua lege ar urma să stabilească salarii diferenţiate în funcţie de specializările medicale, iar sporurile ar urma să dispară, pentru că vor fi incluse în salariu. Negocierile vor continua în urmatoarele zile la Ministerul Sănătăţii. Până atunci, o parte din sindicaliştii ies mâine în stradă în Capitală pentru că, spun reprezentanţii medicilor, deocamdată au primit doar promisiuni.

„Am găsit o soluţie foarte importantă, ne întâlnim mâine să punem la punct un salariu, dacă se poate, şi să modificăm în timp Anexa 2, în care suntem noi cuprinşi cu salariile, pentru fiecare loc de muncă în parte. Asta e ultima variantă pe care am decis-o și pe care am votat-o. Încercăm ca, împreună cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe să găsim această posibilitate, ca un om care este în ATI să aibă un salariu care să nu fie la fel cu salariul celui care lucrează în policlinică. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii, credem noi, şi atunci lumea nu va mai fi nemulţumită”, a spus Leonard Barascu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

„Problema care a mai fost şi priveşte medicii - eu sunt medic şi fac gărzi - au avut ideea greşită că timpul de lucru al medicilor în spitalele publice este de 48 de ore pe săptămână. Durata de lucru este de 7 ore pe zi,adică 35 de ore, pentru medicii care fac gărzi e inclusă şi o zi de gardă. Dânşii au venit cu ideea ca în programul obligatoriu să intre încă patru gărzi, care să fie plătite, încă nu erau siguri cum să fac plata.

Aici a rămas un punct de suspensie. Dânşii aduc în discuţie faptul că dacă nu obligă medicii să facă ore suplimentare, nu se va ocupa nimeni de gardă”, a spus Eleodor Carstoriu,vicepreședintele federației Hipocrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri