Mielomul multiplu, o boală greu de diagnosticat

Data actualizării: Data publicării:
screening pacient

Mielomul multiplu este un cancer rar şi poate afecta în special persoanele în vârstă. În cele mai multe cazuri, diagnosticul se pune greu şi asta pentru că simptomele apar când boala este deja într-un stadiu avansat.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „Durere lombară, anemie, boală renală sau hipercalcemie, somnolenţă şi tulburări de ritm cardiac.”

Diagnosticul se pune cu ajutorul analizelor uzuale. În funcţie de rezultat, medicul decide să trimită pacientul să facă investigaţii suplimentare: radiografie, tomografie sau RMN.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „E important să avem un diagnostic corect şi să nu tratăm unde nu e nevoie pentru că o boală poate să rămână asimptomatică toată viaţa.”

Astfel, tratamentul se face numai atunci când boala este activă.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „Reuşim să controlăm boala şi pacientul intră după câteva luni de zile în autotransplant, după care nu se mai face nimic, rămâne în observaţie. iar dacă recade fie facem din nou autrotransplant fie foloism noile molecule care sunt disponibile pe piaţă.”

Din păcate însă, cei mai mulţi pacienţi ajung prea târziu la medic. De aceea, medicii recomandă ca fiecare persoană să se prezinte anual pentru analize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri