Nu vom afla prea curând dacă laptele pe care îl bem conţine lapte praf

Data actualizării: Data publicării:
lapte
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Nu vom afla prea curând dacă laptele pe care îl bem este 100% natural şi nu conţine lapte praf. Comisia Europeană nu este de acord ca aceste informaţii să fie trecute pe etichete. Asta deşi există o lege aprobată în parlamentul de la noi. Aşteptată de fermieri de aproape un an de zile, dar criticată de procesatori, legea îi obligă pe cei din urmă să treacă pe etichete ţara de origine a laptelui folosit ca materie primă, dar şi cantitatea de lapte praf, relatează Digi24.

Acum, pe etichetele de lapte sunt trecute tipul de lapte folosit, valoarea energetică, procentul de grăsime şi valabilitatea. Nimic despre ţara de origine, locul de provenienţă a laptelui crud folosit ca materie primă şi conţinutul de lapte praf, aşa cum scrie în legea aprobată de Parlament. Sintagma de „produs românesc” va reveni obligatorie doar pentru cei care folosesc numai lapte din fermele din ţară.

Vor putea scrie pe etichete produs natural doar cei care folosesc 100% laptele crud nu şi cei care adaugă în compoziţie lapte praf.

Legea privind etichetarea suplimentară a laptelui proaspăt, nu se aplică nici la un an de la aprobare. Şase state membre, dar şi Comisia Europeană au criticat România pentru că actul normativ are mai multe neclarităţi şi nu respectă legislaţia europeană în vigoare. În plus, România nu a notificat Comisia Europeană înainte de adoptarea lui.

Consumatorii, dar şi fermierii spun însă că o astfel de lege ar fi benefică.

Noi susţinem legislaţia românească în care consumatorul să fie informat despre folosirea oricărui concentrat cum este şi laptele praf, în cazul nostru”, spune Petroczki Geza, preşedinte Cooperativa Agricolă Târnava Mare.

Este însă contestată de procesatori.

Creează costuri suplimentare pentru procesatorii de lapte din România, pentru că această lege se aplică numai pe teritoriul României şi în loc să fim competetivi cu produsele venite din spaţiul comunitar, noi creăm costuri suplimentare”, afirmă Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

În Franţa există deja o lege prin care pe etichetele produselor care conţin mai mult de 50% lapte se menţionează ţara de origine. Spre deosebire de România însă, Franţa a notificat Comisia Europeană înainte de a o adopta , iar aceasta va fi în vigoare doar până la finalul anului 2018, pentru a se putea analiza impactul asupra pieţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri