Operație în premieră la Iași. Pacientul, recuperat într-o săptămână, în loc de trei luni

Data actualizării: Data publicării:
spital pacient operatie

O operaţie în premieră în România a fost făcută azi la Iaşi. Medicii de la Spitalul Parhon au intervenit laparascopic într-un caz foarte rar pentru care, de obicei, este aleasă intervenţia clasică, mai uşoară ca procedură chirugicală, însă extrem de dificilă pentru pacient, care se recuperează greu. Prin procedura laparoscopică, bolnavul îşi revine într-o săptămână şi nu în trei luni.

Lucica Iacob are 57 de ani şi este din Iaşi. Anul acesta, medicii i-au descoperit o malformaţie congenitală a aparatului urinar care îi afecta activitatea rinichiului drept. Dacă nu era operată, femeia şi-ar fi putut pierde rinichiul.

„Foarte mari dureri. Insuportabil. Mă agravam. Mă durea şi burta, se ducea şi în picior. Şi stai la pat. Nu era viaţă”, spune Lucica Iacob, pacientă.

Cazul femeii, spun medicii, este unul foarte rar - sunt doar câteva sute la nivel mondial.

Experienţa este limitată pe astfel de cazuri şi riscurile operatorii sunt destul de semnificative. Adică, putem să avem o sângerare, care să pună la risc inclusiv viaţa pacientului”, afirmă Bogdan Novac, medic specialist urolog.

Astfel că medicul a hotărât să intervină laparoscopic şi este primul din ţară care a recurs la acest tip de procedură pentru un asemenea diagnostic. După patru zile petrecute în spital, femeia pleacă acasă fără dureri.

„Încep a doua viaţă şi mă bucur că a reuşit”, mărturisește Lucica Iacob, pacientă.

O operaţie clasică înseamnă, în primul şi în primul rând, o incizie mare, de aproximativ 20 de centimetri. Care necesită o recuperare destul de dificilă, cu o reluare a mobilizării foarte complicată”, precizează Bogdan Novac, medic specialist urolog.

Mai exact, pacienta s-ar fi recuperat total în trei luni.

La Spitalul Parhon suntem extrem de mândri să avem, probabil, cea mai bună echipă de urologie din regiunea Moldovei. O echipă tânără şi entuziastă care îşi doreşte să implementeze aceste tehnici noi”, declară Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Dr. C.I. Parhon, Iaşi.

Medicul specialist va prezenta operaţia la congresul de urologie de anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri