Pacienții români primesc cu întârziere tratamentele noi

Data publicării:
medicamente sanatate

În România, perioada de aprobare a studiilor clinice, cele în urma cărora, s-ar putea introduce în ţară, medicamente noi, este de trei ori mai mare, decât în restul Europei. Din cauza birocraţiei şi a lipsei experţilor, care să aprobe tratamentele noi, pacienţii români primesc, cu întârziere, medicamente care le-ar putea salva viaţa, relatează Digi24.

Astfel în ţara noastră durează în medie 25 de săptămâni pentru ca un medicament nou să primească avizul. În ţări din jurul nostru, precum Cehia, Ucraina şi Lituania, perioada de aprobare este de 11 săptămâni.

Georgeta Pavelescu a descoperit în urmă cu 10 ani că are hepatită C. Anul trecut, boala a avansat, iar pacienta ajusese aproape de stadiul terminal. Şansa ei : propunerea medicului curant să participe la un studiu clinic pentru tratamentul fără interferon.

A vorbit cu cei de la Matei Balş și a întrebat dacă mai este loc în studiul care se face. M-am dus. Șansa mea era ca eram la limită”, spune Georgeta Pavelescu, pacientă .

Georgeta se consideră norocoasă. Mai ales că în România se fac puţine astfel de studii. În plus, unii medici spun că au ratat ocazia de a testa medicamente experimentale din cauza aprobării tardive din partea autorităţilor. Asta, pentru că o terapie nouă este testată în acelaşi timp în mai multe ţări.

Riști ca, în intervalul scurt de timp pe care tu-l mai ai, să nu apuci să parcurgi toate acele etape necesare înrolării unui pacient. Ori, mi s-a întâmplat, într-adevar, să se încheie un studiu dinainte de a începe”, afirmă Catalina Poiană, medic.

România se numără printre codaşele Europei, la numărul de studii clinice realizate într-un an. În 2015 au fost 143 de cercetări, cu 6.000 de pacienţi. Până şi Bulgaria, cu o populaţie mult mai mică, a făcut 163 de cercetări.

Există o încetinire la capitotlul viteză de autorizare. Aceste studii clinice care trebuie să se întâmple în România trebuie să se întâmple concomitent cu studii care se desfășoară pe alte piețe. Ceea ce se autorizează cu întârziere în România de fapt nu se mai desfăşoară niciodata”, afirmă Liviu Popescu, director relaţii externe Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente.

Agenţia Naţională a Medicamentului răspunde că întârzierile sunt cauzate de lipsa de personal.

Un deficit cronic, pentru că evaluarea nu se poate face decât cu personal uman sau specializat. Sunt o serie de deficienţe la nivelul dosarelor submise pentru aprobare şi acolo avem, uneori discuții în mai multe runde cu aplicanții”, spune Marius Tanasă, vicepreşedinte Agenţia Naţională a Medicamentului.

În anul 2015 cele mai multe studii clinice s-au făcut pentru bolile oncologice şi de sânge. Piaţa studiilor clinice din România se ridică la 98 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri