Premieră în sistemul medical românesc: brățări cu cod de bare

Data actualizării: Data publicării:
suceava bratari cod bare

Premieră naţională la Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost implementat de câteva zile sistemul brăţărilor cu cod de bare. Fiecare pacient primeşte la internare o astfel de brăţară care conţine numele, data naşterii, grupa sanguină şi alergiile pe care le are persoana respectivă. Principalul avantaj este că sunt eliminate confuziile şi, de asemenea, dispare riscul administrării unui tratament greşit.

De câteva zile, o astfel de brăţară primeşte orice bolnav care este internat în Spitalul Județean Suceava.

„Acum am printat foaia pacientului, foaia de internare a pacientului Roșu pe Neurochirurgie și imediat printez și brățara pentru pacientul Roșu care se internează pe Neurochirurgie”, afirmă un medic.

Brăţările sunt unice și trebuie purtate permanent de bolnavi pe toată perioada spitalizării.

„Această brăţară în primul rând conţine date de idenificare a pacientului. Grup sanguin și eventualele alergii la care pacientul este cunoscut”, spune Liviu Cârlan - șef UPU Suceava.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui sistem este faptul că se elimină unele riscuri la care pacientul poate fi expus.

„Nu va mai exista riscul ca un pacient să primească un alt tratament al unui alt pacient ...sau o altă transfuzie. Pentru pacienții care practic au o stare de conștiență alterată, la fel, este foarte importantă identificarea lor deoarece ei nu pot comunica pe toată durata spitalizării”, afirmă Liviu Cârlan - șef UPU Suceava.

„Nu mă incomodează cu nimic încă e foarte bine, știe cine ești în caz că se întâmplă ceva, e foarte bine”, spune o femeie.

Toate secțiile din spital au fost dotate cu scanere care citesc fiecare cod de bare inscripționat pe brățară. Medicii au astfel acces foarte rapid la întreaga fișă a pacientului, dar și la istoricul său medical.

„26 de secții au primit inclusiv cititoare de codui de bare atât mobile cu transmisie prin bluetooth, cât și fixe precum și în punctele de internare la nivelul spitalului, în toate punctele de internare sunt imprimante care generează brățările cu cod de bare. Sunt 9 la nivelul spitalului”, spune Dragoș Vicoveanu - șef SMC Spitalul Județean Suceava.

Întreg Sistemul de Identificare a Pacientului prin sistemul de cod de bare a costat 81.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri