Premierul intervine în disputa dintre Arafat și ministrul sănătății

Data publicării:
ambulanta bun

Premierul României intervine în scandalul dintre ministrul sănătăţii şi Raed Arafat, pe tema cumpărării a peste 3.000 de ambulanţe noi. Cei doi sunt aşteptaţi luni la Guvern pentru discuţii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă acuză Ministerul Sănătăţii că sabotează cumpărarea salvărilor şi spune că o licitaţie pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar putea să o facă în cel mult 30 de zile a fost blocată.

Raed Arafat şi Florian Bodog se întâlnesc luni, la ora 12:00, cu premierul Sorin Grindeanu. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ministrul Sănătăţii s-au acuzat reciproc de blocarea licitaţiei pentru cumpărarea a 3.000 de noi ambulanţe. Florian Bodog a declarat, în această dimineaţă, că procedura va fi reluată după ce instituţiile vor semna un nou protocol.

Achiziţia a peste 3000 de noi ambulanţe este motivul dispută între Ministerul Sănătăţii şi Raed Arafat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă acuză Ministerul Sănătăţii că sabotează cumpărarea salvărilor şi spune că o licitaţie pe care IGSU ar putea să o facă în cel mult 30 de zile a fost blocată.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, sugerează însă că procedura nu ar fi respectat toate prevederile legale şi vrea refacerea protocolului încheiat anul trecut între cele două instituţii.

„Trebuie să înlocuim sute de ambulanţe, dar trebuie să începem cât mai repede. Cel mai important lucru este eligibilitatea IGSU la fonduri europene, spre deosebire de Ministerul Sănătății. (...) Soluţia cu care se vine acum nu face decât să ne întârzie, să ne ducă într-o procedură nou-nouţă. Primele ambulanţe noi nu le vom vedea nici măcar până la jumătatea anului viitor”, a declarat la Digi24 Raed Arafat.

În februarie, au fost deschise cele 22 de oferte primite în baza licitaţiei organizate pe vechiul protocol, însă procedura a fost contestată. Tocmai acest moment este invocat de ministrul Sănătăţii.

„Singurul lucru de care doresc să mă asigur este că această achiziţie se desfăşoară legal. Eu am punctul de vedere de la ANAF că protocolul nu mai e valabil, nu există nicio hârtie sau garanţie că următoarea procedură va dura 30 de zile, pentru că comisia noastră are foarte multe observaţii, practic caietul de sarcini se va modifica”, a explicat ministrul sănătății.

„Să îşi asume responsabilitatea cei care semnează când mor oameni, pentru că nu avem ambulanţe”, a acuzat Raed Arafat.

În Bucureşti, din 48 de autospeciale SMURD, doar jumătate sunt funcţionale acum, iar restul sunt în reparaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri