Primul transplant privat din România s-a încheiat cu succes

Data actualizării: Data publicării:
sala de operatii

Tânăra de 21 de ani din Miercurea Ciuc, care săptămâna trecută a primit un rinichi de la tatăl său, a fost externată de la spitalul privat din Braşov unde s-a făcut transplantul. Pacienta va continua să primească tratament toată viaţa iar în primele luni va merge la controale de 2 ori pe săptămână. A fost primul transplant efectuat într-un spital privat din România.

Timeea a fost diagnosticată cu insuficiență renală cronică şi era sub hemodializă din luna iunie. Ea avea deja un rinichi scos iar celălalt nu funcţiona corect.

Levente, tatăl tinerei: „După dializă se simţea rău. Tot o durea capul, nu s-a simţit bine. Când a rămas fără rinichi am decis că numai şansa asta este.”

Intervenţia chirurgicală a avut loc pe 1 decembrie.

Bogdan Moldovan, chirurg; „Pentru domnişoara transplantată urmează un tratament imunosupresor, mai stufos în prima fază, apoi din ce în ce mai simplu în lunile următoare.”

Spitalul din Braşov în care a avut loc intervenţia este prima astfelş de instituţie privată în care se face un transplant. Iar pregătirile au început cu mult timp înainte. Acreditarea pentru transplant a fost dată la sfârşitul lunii mai.

Camelia Teodora Şamotă, directoarea spitalului: „A trebuit să mărim echipa, să o trimitem la training, la specializări în străinăitate, a trebuit să avem discuţii şi prezentări de cazuri şi de legislaţie.”

Intervenţia costă 25.000 de euro şi, pentru că a fost prima, a fost suportată din bugetul spitalului. Instituţia nu este inclusă în programul naţional de transplant şi nu primeşte organe recoltate în acest sistem. Pe listele de aşteptare din România se află peste 4.000 de pacienţi care au nevoi de transplant renal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri