Proiect: Sancțiuni pentru medicii care nu raportează vaccinurile administrate

Data publicării:
vaccin

Sancţiuni de până la 10 mii de lei pentru medicii care nu raportează vaccinurile administrate pacienţilor. Sunt măsuri pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le ia, în condiţiile în care România are o rată a vaccinării de doar 75%, cu 20 de procente mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii nu văd însă beneficiile raportării şi spun doar că vor avea şi mai mult de muncă.

Toţi furnizorii de servicii medicale de stat şi privaţi ar putea fi obligaţi să introducă în Registrul Naţional toate vaccinurile administrate, conform unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii. Cine nu va face asta, în termen de cel mult şapte zile, va fi sancţionat. În prima fază, cu avertisment, dar amenda în cazul repetării abaterii poate ajunge la 10.000 lei.

Am introdus aceste sancțiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătății, cât şi pentru medicii de familie pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România, ne putem face planificări în funcție de stocuri”, afirmă Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Cei mai mulţi medici spun, însă, că raportările ar însemna mai mult de muncă pentru ei. Iar măsura nu ar rezolva lipsa anumitor vaccinuri din ţara noastră. Vaccinul hexavalent, de exemplu, lipseşte de două luni deja.

Ne-am dori ca datele să fie introduse mai ușor, istoria vaccinală a copiilor ma refer la cei din scoli nu e corect să o intrducă medicul de familie, pentru că asta înseamnă resursa umană suplimentară. Aceste date predate și raportate către direcțiile de sănătate publică să fie preluate de acolo”, spune Valeria Herdea, medic de familie.

De cealaltă parte, pacienţii spun că informarea lipseşte cu desăvârşire în România şi că o campanie de conştientizare a beneficiilor imunizării ar fi necesară.

Sunt părintre cu copil, care a fost vaccinat la două luni și după două ore a intrat în comă, nu pot să închid ochii şi să merg mai departe. Orice se face pe vaccinare să includă părintele”, afirmă Cosmina Avram, părinte.

„Prima măsura e sa explice suficient pe înțelesul tuturor de ce prevenim boli prin vaccinare și trebuie să ia în calcul modul în care îi informează pe părinți cu efectele dorite și nedorite ale vaccinului”, spune Alexandra Oberschi, preşedintele Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Coaliţia pentru Sănătate.

Rata de vaccinare în România este de 75%, faţă de 95 de procente, cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii va pune în curând în dezbatere publică proiectul Legea Vaccinării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri