Conflict Arafat-Bodog pe tema achiziţiei ambulanţelor. Reacția premierului Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat in fata ta
foto: Digi24

E conflict deschis între secretarul de stat Raed Arafat şi ministerul Sănătăţii. Florian Bodog susţine că licitaţia începută de IGSU pentru acordul-cadru de achiziţionare a noilor ambulanţe nu mai este valabilă şi că trebuie încheiat un nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să fie reluată procedura. Secretarul de stat Raed Arafat îl contrazice, susţinând că, dacă se renunţă la licitaţia începută de IGSU, se va întârzia foarte mult, astfel că primele ambulanţe vor putea fi preluate abia la jumătatea anului viitor, în condiţiile în care dotările ambulanţei şi SMURD sunt învechite.

Intervenția ministrului Florian Bodog și a secretarului de stat Raed Arafat la Digi24.

Actualizare: Premierul Sorin Grindeanu intervine în acest scandal. El spune că situaţia achiziţiei ambulanţelor este în atenţia sa, iar săptămâna viitoare se va întâlni cu miniştrii Carmen Dan şi Florian Bodog şi cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a clarifica problema.

„Situaţia achiziţiei de ambulanţe este în atenţia mea şi a echipei mele. Am avut discuţii, în ultimele săptămâni, cu doamna ministru Carmen Dan, cu domnul ministru Bodog şi cu domnul secretar de stat Arafat. Săptămâna viitoare, imediat ce domnul Arafat revine în ţară, mă voi întâlni cu toţi trei, pentru a clarifica problema. Important e ca pacienţii români să beneficieze cât mai rapid de servicii moderne de ambulanţă”, a scris premierul Sorin Grindeanu, pe pagnia de Facebook.


„Anunţul domnului Ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, făcut Vineri la Craiova, referitor la achiziţia ambulanţelor pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă, menţionând că acordul semnat în 2016 între cele două ministere, cel al sănătăţii şi cel al afacerilor interne, nu mai este valabil în baza noii legislaţii, ascunde multe adevăruri nespuse şi este de fapt, pentru cei care cunosc bine situaţia şi evoluţia ei, un anunţ al întârzierii achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă şi nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate de fapt dar nu sunt «agreate», dorinţa fiind de a repeta totul de la zero lăsând la o parte muncă realizată de comisii mixte care au muncit câteva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU”, scrie Raed Arafat pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro. 

Secretarul de stat menţionează că, la revenirea din misiunea oficială pe care o are la întâlnirile ONU şi NATO din Mexic şi SUA, va explica public toate demersurile efectuate în ultimii ani până inclusiv săptămâna trecută, când a trimis ministrului Sănătăţii o scrisoare privind situaţia de acum, la care, susţine Arafat, a început să contribuie din păcate şi Florian Bodog.

„Blocajele şi modul în care am fost sabotaţi, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi mă refer aici la funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanţă şi SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situaţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol”, mai arată secretarul de stat.

„Am aşteptat şi am sperat că semnalele de alarmă date, de mine şi de unii colegi din sistemul de urgenţă, în ultima perioadă, să fie înţelese şi să stăm la masă să găsim soluţiile optime pentru a rezolva urgent situaţia critică în care ne aflăm şi care, chiar dacă nu a început deja să ucidă oameni şi să producă victime, va începe să aibă acest impact într-un timp foarte scurt. Rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente s-a limitat doar la nivel de declaraţii ale domnului ministru care nu reprezintă soluţii reale, ci doar întârzieri suplimentare şi o încercare de a linişti personalul din sectorul de urgenţă şi mass-media care preia informaţiile respective ca atare la acest moment!”, susţine Arafat.

El spune că nu vrea să intre, pe cât este posibil, în polemică cu ministrul Ssănătăţii, fiind adeptul unor soluţii constructive.

„Însă între ce doreşte să facă dânsul şi găsirea unor soluţii reale în interesul public rămân cel care îşi va exprima punctul de vedere luând în considerare doar interesul populaţiei şi al sistemului de urgenţă! Sper că totuşi înţelepciunea şi interesul real pentru beneficiarii fără voie ai sistemului de urgenţă să-l determine pe domnul ministru să-şi revizuiască abordarea astfel încât să putem începe remedierea situaţiei în cel mai scurt timp posibil, lăsând la o parte aspectele ce nu au de a face cu realitatea”, încheie Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Craiova, că urmează să fie demarată procedura de achiziţie atât pentru ambulanţe, cât şi pentru dotările necesare SMURD, după ce Ministerul Sănătăţii reînnoieşte protocolul cu Ministerul Afacerilor Interne, conform noilor proceduri de achiziţie publică.

Reacția lui Florian Bodog

În replică, Florian Bodog a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că licitația a fost anulată de ANAP.

IGSU a ponit o achiziţie la începutul anului şi ea a fost anulată ca urmare a unor contestații, dată jos la cererea ANAP. Fiscul a spus că, pentru că s-a modificat legislaţia achizițiilor publice, protocul nu mai e valabil, așa că am demarat un alt protocol şi l-am dat ministrului de Interne săptămâna trecută. Luni sau marţi îl semnăm şi demarăm procedura de achitiție”, a spus ministrul.

Florian Bodog a mai spus că au fost probleme în hârtiile IGSU.

„Protocolul se semnează luni, caietele de sarcini sunt gata, comisia a făcut observații pe caiete ca să nu mai fie contestate. Punem pe SEAP săptămâna viitoare procedura. Vreau să mă asigur ca achiziţia să se facă cu respectarea prevederilor legale, ca să nu o mai conteste”, a precizat el.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri