România, exemplu negativ în cazul rujeolei. Avertismentul OMS

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Veşti îngrijorătoare vin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Epidemia de rujeolă riscă să se răspândească rapid în Europa în ţările în care procentul celor vaccinaţi este mic. Specialiştii OMS spun că numărul de îmbolnăviri a explodat în primele luni ale anului şi dau ca exemplu negativ România şi Italia. 

În România, au fost confirmate până acum 3.400 de cazuri şi 17 decese, începând cu ianuarie 2016, iar în Italia numărul cazurilor a ajuns la 850. În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii somează autorităţile din ţările în care au fost înregistrate cazuri să ia urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile sub control şi pentru a preveni unele noi.

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a atras atenția că singura soluție pentru stoparea acestei epidemii este ca părinții să își vaccineze copiii. 

„Au fost confirmate peste 3900 de cazuri la sfârșitul săptămânii trecute din fericire numărul deceselor nu a mai crescut, depinde cu ce comparăm. Dacă comparăm cu ce s-a întâmplat până acum doi ani stăm foarte prost. Rujeola este o boală care evoluează epidemic când apare un număr suficient de mare de persoane care nu au fost vaccinate, ce s-a întâmplat și acum. Raportul la care faceți acum referire este un raport al OMS din regiunea europeană într-adevăr menționează România alături de alte state. Și Italia evoluează în acest moment o epidemie care are aproape 1000 cazuri. E clar ce scrie în raport: că epidemia evoluează în țările în care acoperirea vaccinală este mai mică de 95% și noi ne găsim în această situație. Singura soluție este ca părinții să se prezinte la medic, să facă sau să completeze vaccinarea copiilor pentru că discutăm de un vaccin ce se administrează în două doze”, a spus Alexandru Rafila. 

Președintele Societății de Microbiologie a precizat că efectele adverse ale vaccinului sunt „extrem de rare” în timp ce numărul mare de îmbolnăviri și decese în rândul celor care nu se vaccinează este evident. 

„Riscul bolii este generat de faptul că virusul rujeolic dincolo de suferința pe care o provoacă copilului, poate să provoace cazuri foarte grave, chiar mortale, cele 17 cazuri sunt dovada. E important să ne vaccinăm. În ceea ce privește efectele adverse ale vaccinului, toată lumea le menționează dar nimeni nu le demonstrează. Ele există dacă ne referim la o ușoară roșeață, dar efectele grave care urmează vaccinului sunt extrem de rare, sunt excepții în timp ce numărul mare de îmbolnăviri și decesele sunt evidente și trebuie să ne gândim de două ori dacă vrem să ne supunem copilul unui astfel de risc”, a spus Alexandru Rafila. 

Profesorul a explicat că răspândirea epidemiei în alte țări din Europa depinde de acoperirea vaccinală din fiecare țără și a precizat că România a început să ia măsuri pentru oprirea epidemiei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri