Scandal imens în sistemul de transplant. Ministrul Sănătăţii sesizează Parchetul

Data actualizării: Data publicării:
sala de operatii

Un control al MinisteruluI Sănătăţii la Agenţia Naţională de Transplant a scos la iveală că patru spitale acreditate pentru prelevare de organe nu respectă condiţiile minime pentru astfel de proceduri. Inspectorii au verificat doar documentele, nu şi situaţia reală, explică şeful ANT. O altă problemă descoperită de inspectorii guvernamentari este lipsa unui registru naţional care să ţină evidenţa bolnavilor care au nevoie de transplant şi a organelor disponibile. Sunt şi supiciuni privind cheltuirea banilor publici, dar şi probleme de incompatibilitate la nivelul fostei conduceri a instituţiei. Ministrul Sănătăţii anunţă că va sesiza ANI şi organele de anchetă.

Problemele sistemului de transplant încep de la acte. Nereguli majore au fost descoperite de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în documentele de acreditare a patru spitale care fac prelevări de organe.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „E vorba despre spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba- lulia, Ploieşti şi Reşiţa. Corpul de Control a constata că Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalele deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime. Niciuna din unităţi nu deţinea aparatura necesară declarării morţii cerebrale, motiv pentru care nu s-a desfăşurat nicio o actvitate de prelevare până în prezent.”

Directorul Spitalului Judeţean din Alba-Iulia îl contrazice însă pe ministru. Spune că a avizul primit este legal şi că are aparatul care nu apare în acte. Totuşi, Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a explicat pentru Digi24 că aparatul invocat nu este dedicat exclusiv prelevării de organe, ci e folosit în tot spitalul, unde este nevoie de el.

În spitalul din Alba-Iulia s-au făcut 8 prelevări de organe: 6 în 2014 şi 2 anul trecut.

Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Judeţean din Alba-Iulia: „Anul acesta nu au fost făcute prelevări de organe deoarece probabil nu au existat pacienţi în moarte clinică.”

Directorul Spitalului Judeţean Ploieşti spune că are încă de acum trei ani acreditarea pentru prelevarea de organe şi că are toată aparatura necesară. Nu şi medicii care să facă astfel de intervenţii.

Marius Niculescu, directorul Spitalului Judeţean din Ploieşti: „Au fost, prin programul naţional, alocate nişte sume pentru instruirea de personal şi achiziţionarea unui stoc minim de medicamente şi materiale sanitare, ceea ce era necesar pentru desfăşurarea acestor activităţi. Dar în perioada asta (trei ani – n.r.) nu s-a declarat niciun posibil donator eligibil prelevarea efectivă şi, oricum, prelevarea nu se făcea de către doctori din componenţa spitalului, se făcea de către o echipă solicitată.”

Pentru toate aceste neconcordanţe, Agenţia Naţionale pentru Transplant are o explicaţie: inspectorii Corpului de Control au verificat doar acte, nu şi realitatea din spitale. El spune că poate fi o problemă de includere în inventar a aparatului care, conform legislaţiei actuale, este singurul care poate determina dacă un pacient este în moarte cerebrală. Dar că, atunci când au primit acreditările, toate cele patru spitale deţineau aparatura necesartă. De atunci, nu au mai fost verificate.

Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Transplant: „Acest calificativ se referă doar la un aparat, electroencefalograf, care nu există, se pare, în inventare, şi care, până de curând, în definirea morţii cerebrale, era esenţial. Nu s-a mers pe teren să se verifice fiecare caz în parte. În ultimul timp noi am propus chiar modificarea criteriilor, se pare ca sunt alte investigaţii mai precise care pot confirma moartea cerebrală. Deocamdata, existând încă în legislaţie, acest electoencefalograf trebuie folosit.”

Neregulile descoperite la Agenţia pentru Transplant sunt mai multe, spune ministrul Sănătăţii. Lipsesc procedurile de repartizare a organelor disponibile şi un registru naţional pentru transplanturi. Deocamdată, pentru că avem puţine centre de transplant, lipsa registrului nu este vitală, a venit replica directorul agenţiei.

Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Transplant: „Lista de aşteptare a bolnavilor şi pe organe. Noi asta încercăm să facem de ani de zile şi nu am reuşit. Deocamdată, listele sunt pe centre.”

Verificările documentelor au scos la iveală şi situaţii revoltătoare. De pildă, fostul director al Agenţiei de Transplant a semnat un proiect european la care s-a angajat pe el însuşi, ca specialist.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii. De exemplu, între ANT, reprezentată de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv, şi prestatorul de servicii servicii Luscalov Dan Adrian.”

Dan Luscalov, fost director executiv al ANT: „Din câte ştiu, acele contracte au fost făcute în deplină legalitate, cu acceptul Ministerului Sănătăţii, care de altfel a şi finanţat acel program. Lăsăm Agenţia Naţională de Integritate să spună dacă au fost făcute corect sau nu.”

Tot sub conducerea profesorului Luscalov, Agenţia Naţională de Tranplant şi-a pierdut o parte din atribuţii în favoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, spune ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activ de coordonare a transplantului. De-a lungul anilor ANT şi-a pierdut o parte din atribuţiile privind această activitate. Atribuţii care au fost trecute către Serviciul de Ambulanta Bucureşti-Ilfov, sub semnătura lui Dan Luscalov. A înştiinţat Serviciul de Ambulanţă că Victor Zota e nominalizat în funcţia de coordonator al Programului Naţional de Transplant de Organe cu încălcarea legii. Nu e uşor de înţeles pentru noi cum activitatea de coordonare la nivel naţional a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. El ar fi trebuit acreditat în acest sens, pentru a putea face transplanturi.”

Profesorul Victor Zota a demisionat, pe 20 octombrie, din funcţia de coordonator al Programului Naţional de Transplant, o funcţie care nu este definită în legislaţie.

Corpul de Control al ministerului a descoperit că şi că un şofer al instituţiei, angajat cu jumătate de normă şi în departamentul pentru Achiziţii, a semnat comandarea unui studiu de fezabilitate pentru un proiect.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „În faţa Corpului de Control a declarat în scris că nu a înţeles ce a semnat.”

Actuala conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant e rezervată în explicaţii. Profesorul Radu Deac spune că este dispus să demisioneze. Deocamdată, ministrul Sănătăţii a cerut reevaluarea tuturor dosarelor de acreditarea a spitalelor pentru prelevarea de organe şi pentru transplant.

Acelaşi raport al Corpului de Control arată nereguli în acreditarea pentru transplantul de plâmân a Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti. Clinica de acolo a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Capitalei, cu 10 milioane de euro. Însă, după ce Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalul, aceeaşi instituţie a decis să înfiinţeze o comisie care să verifice dacă sunt indeplinite toate condiţiile necesare pentru efectuarea transplantului de plămân. Săpătmâna trecută, ministrul Sănătăţii a declarat că bănuieşte că acea acreditare a fost dată sub presiune politică.

Managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătăţii, pe care îl acuză că refuză să finanţeze transplanturile de plămân. De cealaltă parte, Vlad Voiculescu i-a cerut public primarului Gabriela Firea să permită Corpului de Control să verifice cum a fost acreditat spitalul deşi nu are o secţie de pneumologie în care pacienţii să fie îngrijiţi post-transplant. Pentru că spitalul e în subordinea Primăriei Generale a Capitalei, ministrul a mai cerut şi publicarea achiziţiilor, în condiţiile în care a contribuit cu 5 milioane de euro la dotarea clinicii de transplant. Primarul general spune că totul este în regulă la Spitalul Sfânta Maria şi solicită imperativ efectuarea de transplanturi.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Toate verificările s-au făcut. Mu înţeleg, repet, de ce se aduc în discuţie două subiecte care nu au nicio legătură cu salvarea vieţii pacienţilor: ministerul care refuză să facă aceste plăţi către spitalul Sfânta Maria şi controalele care pot să existe în continuare. Fac o solicitare oficială, ca primar general şi ca cetăţean al acestei ţări, către ministrul Sănătăţii, să deblocheze trasplantul de plămân de la Spitalul Sfanta Maria de mâine dimineaţă. Mâine dimineaţă ar trebui să aibă loc operaţii.”

Mugurel Amariţei, pacient: „Plămânul meu mai respiră 17%. E foarte greu să te imobilizezi la pat şi să nu mai poţi să faci nimic din ce ştii că făceai. La 35 de ani să ştii că nu mai poţi să faci nimic.”

Mugurel Amariţei a fost diagnosticat acum 5 ani cu emfizem pulmonar. Starea lui s-a agravat iar anul trecut medicii i-au spus că singura lui salvare ar putea fi transplantul pulmonar. Spune că a fost pus pe o listă de aşteptare la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti.

Mugurel Amariţei, pacient: „Primele răspunsuri primite au fost că la Viena. Prima oară. După care mi s-a spus că s-a încheiat contractul cu ei. După, au zis că la noi se face la Sfânta Maria. Am fost acolo, am vorbit cu doctorul anestezist. Mi s-a spus care sunt paşii până la transplant şi a rămas să mă contacteze când să merg la Bucureşti.”

Discuţia a avut loc luna trecută şi de atunci tot aşteaptă. Dar aşteptarea lui s-ar putea să fie lungă, din cauza scandalului izbucnit între ministrul Sănătăţii şi managerul Spitalului Sfânta Maria. Acesta din urmă a depus o plângere penală împotiva lui Vlad Voiculescu.

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria: „Când un ministru îmi dă un ordin de represiune, se pune problema: îl accept sau nu. Decizia mea a fost să nu accept acest ordin. Voi continua să explic organului în drept.”

Plângerea vine după ce ministrul Sănătăţii a refuzat să deconteze transplantul pulmonar în acest spital. Vlad Voiculescu spune că unitatea nu are tot ce îi trebuie pentru o astfel de intervenţie şi are îndoieli asupra modului în care a fost primită acreditarea.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Îmi reafirm îndoielile că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat în mod judicios. Spitalul Sfânta Maria e în imposibilitatea de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi experţi specializaţi în urmărirea post-transplant pentru că nu are un laborator în care poate analiza probele pacienţilor 24 din 24 de ore.”

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria: „Acreditarea a făcut-o Guvernul României, prin experţii europeni. Aşa, conform legii, ei au bifat existenţa contractelor de muncă ale experţilor noştri în domeniul transplantului. Secţia este foarte bine pregătită, este exact ca într-un spital de maximă responsabilitate, european. Noi, legal, putem face şi în 5 minute transplantul, nu există nicio lege să ne interzică acest lucru, dar dumneavoastră trebuie să vă plătiţi operaţia. El (Vlad Voiculescu – n.r.) refuză să plătească asiguratului operaţia către spital, pentru că dumneavoastră nu aveţi 87.000 de euro. Aici este problema.”

Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămâni în luna martie a acestui an. Până acum acolo nu s-a făcut nicio astfel de operaţie.

Citiţi şi:

Centrele de transplant, verificate de experți străini

V. Voiculescu: Acreditarea pentru transplantul de plămân s-ar fi făcut sub presiune politică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri