Schimbări în sistemul cardului de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
Card de sanatate de la CNAS - digi24.ro

Cardul de sănătate a funcționat cu sincope pentru a patra zi la rând. CNAS spune că a pornit sistemul în jurul orei 14:00 și că face o evaluare a lui pe baza informațiilor din țară. Însă medicii de familie spun că există în continuare întreruperi și că vor da în judecată CNAS. Este un atac la săntătea pacienţilor, susţin medicii.

„Îmi pare rău, dar reţeta nu poate fi eliberată. Nu merge încărcată în sistem.”

Este răspunsul pe care l-au primit unii dintre pacienţii care au reuşit să obţină zilele acestea reţete compensate. Problema este că atunci când au ajuns la farmacie, sistemul electronic nu funcţiona.

O femeie spune că luni medicul de familie a reuşit să îi elibereze reţeta pentru mama bolnavă de inimă, dar nu a reuşit să cumpere şi medicamentele necesare.

Trebuia să luăm o reţetă neapărat şi astăzi a expirat, fiind eliberată în data de 10. A expirat şi am întâmpinat greutăţi”, spune aceasta.

Olimpia Frâncu, farmacistă: „De luni sunt probleme. Şi-a mai revenit, ieri, un pic, sistemul dar cred că nu mai mult de 10-15 minute. N-am putut decât să băgăm câteva reţete şi când am mai avut reţete de eliberat... Avem mai mult de 10 reţete neînregistrate, şi astea sunt doar pe ziua de ziua de azi.”

Medicii de familie estimează că 40% din consultaţiile făcute de luni până joi dimineaţă nu vor putea fi decontate.

Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie: „Se face economie în sistemul sanitar. Acele servicii care mie nu mi se vor da în acele 3 zile lucrătoare, înmulţite cu 12.000 medici de familie... Toţi medicii din ambulator de spital nu vor fi plătiţi.”

Exasperaţi de erorile repetate ale sistemului electronic, medicii anunţă că vor da în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei: „Vom acţiona în instanţă aceste situaţii ca un atac la săntătea pacienţilor.”

Mariana Pârcălabu, vicepreşedintă a Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie: „Şi ca o lipsă de respectare a contractului dintre asigurator şi medici.”

Zeci de medici spun că au reuşit să îşi valideze consultaţiile marţi noapte şi miercuri noapte.

Casa de Sănătate și Guvernul lucrează împreună la o hotărâre de guvern prin care să relaxeze legislația astfel încât serviciile medicale neînregistrate din cauza sincopelor din sistem să poată fi introduse în baza de date într-un interval de timp mai mare decât cel care este acum în vigoare de trei zile.

Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei: „Vom acționa în instanță aceste situații ca un atac la sănătatea pacienților.”

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Așa cum s-a anunțat în urmă cu puțină vreme, sistemul a fost readus în stare de funcționare, în același timnp încercăm să avem și un backup pentru a ne asigura că nu mai sunt probleme. De aceea MS și CNAS lucrează în regim de urgență la elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern care să permită relaxarea regimului de raportare și validare a serviciilor efectuarte în intervalul de timp de la apariția incidentului până la funcționarea acestuia.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri