Sfaturi ca să nu vi se facă rău pe timp de caniculă

Data actualizării: Data publicării:
caldura canicula meteo soare
FOTO: shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o atenționare cod roșu de caniculă pentru 12 județe. Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 -18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.

În perioada respectivă, mai ales cei care sunt în concedii la plajă să evite să se expună la razele directe ale soarelului şi căldurii, e riscul deshidratării, e riscul unui şoc termic şi pentru cardiaci risc de agravare”, a declarat Raed Arafat, coordonatorul DSU.

Atenţie la populaţia care stă singură, mai ales la bătrâni, autoritățile locale să-i verifice dacă au nevoie de apă, dacă au nevoie de ceva”, adaugă Raed Arafat.

Cine se simte rău şi simte că are o problema acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respiraţie, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112”, îndeamnă Raed Arafat.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

Câtă apă trebuie să consumăm în această perioadă

Foarte importantă este hidratarea. Cantitatea de apă consumată în această perioadă trebuie să fie mai mare decât de obicei.

Există o formulă: 30-40 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi. Atunci când temperaturile sunt mai mari, când o persoană pierde o cantitate mai mare de apă prin transpiraţie, trebuie să suplimenteze această cantitate în funcţie de cât de mult transpiră. Adică o persoană de 60 de kilograme, ar trebui să bea aproximativ doi litri de lichide pe zi. Copiii trebuie să bea şi mai multă apă: 60 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi”, a explicat Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie.

Aceasta a precizat că nu doar apa hidratează, ci şi supele, ciorbele, fructele şi legumele cu o cantitate mare de apă. „Alimentele care ne deshidratează sunt sucurile dulci şi carbogazoase, cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul, mâncărurile grase, berea. Băuturile foarte reci şi îngheţata nu sunt o soluţie pe termen lung, organismul se răcoreşte pentru o perioadă scurtă”, a mai spus Cristina Pavel.

Avertizarea cod roșu este valabilă în zilele de vineri și sâmbătăAstfel, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri