Spitalul din România unde medicii câștigă 18.000 de lei lunar

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Gulliver/ Getty Images

La Baia Mare, medicii câştigă chiar şi 18.000 de lei lunar. Nu din salarii, ci din venituri obţinute prin serviciile cu taxă. Este soluţia inedită găsită de managerul instituţiei medicale pentru a stopa exodul halatelor albe.

Doamna Teodora Zăgreanu este şefa Laboratorului de Radiologie a Spitalului Judeţean din Baia Mare. În trecut, pentru că nu-i ajungeau banii, lucra atât la stat cât şi la un spital privat din oraş. De patru ani însă, conducerea Spitalului Județean din Baia Mare a găsit o soluție inedită pentru a le majora veniturile medicilor: le dă bani în plus la salarii, în baza veniturilor încasate din serviciile medicale la cerere. Acum, un medic radiolog de exemplu, a câștigat în august un salariu de peste 18 mii de lei, din care aproape 7.800 de lei provin din serviciile medicale la cerere.

Dr. Teodora Zăgreanu, șefa Laboratorului Radiologie: „Noi suntem foarte multumiți de salariile pe care le primim, suntem stimulați. Munca este foarte multă, dar ținând cont de stimulentele pe care le primim, am renunțat la munca în privat și ne dedicăm tot spitalului.”

Sorina Pintea, manager Spitalul Județean Baia Mare: „Din aceste servicii medicale la cerere, am decis, să acordăm 50% medicilor care parafează serviciul medical respectiv.”

Spre exemplu, numai în primele 9 luni ale acestui an, Spitalul Județean din Baia Mare a încasat peste 4 milioane 630.000 de lei din analize, consultații și investigații medicale efectuate contracost. Jumătate din sumă a fost direcționată spre dotările spitalului, iar cealaltă jumătate spre salariile personalului medical.

La Oradea, spitalul judeţean a făcut investiţii de 15 milioane de euro în aparatură medicală în ultimii cinci ani, cea mai mare parte din fonduri proprii. Acest lucru l-a convins pe Alin Blaga, un neurochirurg din Cluj Napoca, să renunţe la un contract în străinătate pentru a rămâne în România.

Dr. Alin Blaga, medic neurochirurg: „Eram gata să plec din nou, eram cu bagajele făcute, însă văzând că lucrurile se mişcă la Oradea, că ni se oferă condiţii de lucru din ce în ce mai bune, am decis să rămân.”

Conform statisticilor oficiale, în ultimii 10 ani, din România au plecat 14.000 de medici din ţară. Anul trecut, la fiecare şase ore un specialist în domeniu a decis că nu mai poate profesa în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri