Transplantul pulmonar pentru pacienții români, deblocat

Data actualizării: Data publicării:
medici chiururgi operatie - GettyImages-71204760-2

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că operaţiile de transplant pulmonar pentru pacienţi români la clinica AKH din Viena vor fi reluate. De asemenea, spitalul Sfânta Maria din București va fi inclus în programul de transplant.

medici chiururgi operatie - GettyImages-71204760

Pentru moment, 10 pacienți români aflați pe listele de așteptare vor putea fi operați în Austria, a anunțat ministrul.

Spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În acelaşi timp vreau să vă spun că dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat intenţia de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu, să se pregătească şi alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa. Scrisoarea este semnată de managerul clinicii", a spus Florian Bodog.

El a anunțat că și Centrul Sfânta Maria va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar începând chiar de astăzi.

Depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplantul pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi. (...) Este şi o condiţie pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, a spus ministrul.

Cei de la Sfânta Maria au urmat un program de training, va veni un specialist de la Hanova care se va stabili aici, dar acestea sunt probleme de management. Ministerul Sănătăţii autorizează prin Agenţia Naţională de Transplant (ANT) activitatea, cuprinde în programul naţional de transplant, deci finanţează”, a precizat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri