Tratamentul fără interferon pentru hepatită a dispărut din farmacii

Data actualizării: Data publicării:
medicamente interferon free

Autorităţile le dau speranţe bolnavilor de hepatită. Tratamentul fără interferon ar putea ajunge şi la pacienţii cu o formă mai uşoară a bolii. Reporterii Digi24 au descoperit însă că medicamentul vital nu se mai găseşte în farmacii. Specialiştii atrag atenţia că întreruperea tratamentului poate însemna o condamnare la moarte pentru bolnavi.

„Nu se găsesc, nu sunt pe nicăieri.” Este răspunsul pe care Gabriela Sabău îl primeşte de două săptămâni, de la diferite farmacii. Femeia, care suferă de ciroză dobândită după o transfuzie greşită, a fost inclusă în programul naţional de tratament fără interferon acum o lună. Medicamentele primite se termină în două zile şi până acum nu a reuşit să găsească altele nicăieri.

Gabriela Sabău, pacientă: „Eu a trebuit să alerg din Colentina în Ghencea, din Sudului nu ştiu unde, ca pe internet figurează cineva care are medicamentele. Te duci până acolo: nu le mai avem.

Te duci până dincolo: sunt rezervante. Nu e posibil ca tu, statul, să mă pui pe mine, bolnav, să alerg în halul asta.”

Contactaţi de Digi24, reprezentanţii firmei distribuitoare nu au recunoscut că medicamentele lipsesc din farmacii.

Reprezentantul firmei: „Ele exista pe piaţă, Exviera şi Viekirax. Deci nu este o problemă de stoc. Sunt în farmaciile de lanţ.”

Afirmaţii care sunt contrazise, însă, de farmacişti.

Reprezentantul unei farmacii: „Mai sunt câteva pachete, vreo 7-8, dar toate sunt rezervate. Sunt pacienţi care ştiau situaţia şi au rezervat cu o săptămână mai devreme.”

Lipsa tratamentului poate însemna o condamnare la moarte pentru pacienţi, atrag atenţia specialiştii.

Marcel Tănţău, medic: „Virusurile pot să dezvolte rezistență la anumite tratamente, dacă nu e tratamentul susținut. Deci inhibăm replica ravială, dar anumite tulpini rezistente pot să crească.”

Eugenia Sarca, medic specialist în sănătate publică: „Practic, este un atentat la sănătatea pacientului. Riscă să-şi piardă viaţa pentru că este singura lui alternativă."

Gabriela Sabău, pacientă: „Pe mine statul m-a ucis de două ori. Prima, că mi-a dat un virus pe care l-am luat din instituţia statului, dintr-un spital. Şi, a doua oară, că tu îmi dai posibilitatea să mă vindec şi îmi dai o speranţă şi pe urma mă laşi aşa, că nu am medicamentul.”

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va verifica motivul pentru care nu se găseşte tratamentul pe piaţă, mai ales că anunţă extinderea programului şi pentru pacienţii cu forme mai uşoare de hepatită.

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: „Al doilea contract care va viza pacienţii cu fibroză stadiile F3 şi F2 şi care va avea un număr mai mare de pacienţi decât precendentul contract, care a fost încheiat pentru 5.000 de pacienţi.”

Pentru viitorul program, Guvernul României a alocat peste 2 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri