Zâmbete „made in Romania”. Piața serviciilor stomatologice a ajuns la un miliard de lei

Data actualizării: Data publicării:
fata studenta fericita zambet
FOTO: shutterstock

În timp ce străinii vin în România pentru tratamente dentare, noi nu intrăm decât de urgenţă în cabinetul stomatologului. Cu toate acestea, piaţa a ajuns anul trecut la o valoarea record pentru România - un miliard de lei. Iar pe lângă clinici, au apărut zeci de companii care vând pachete medicale, ce includ transport, cazare şi tratament.

După muţi ani de studiu, Irina Gavriluţ, a vrut să aibă propria clinică stomatologică. De la vis la realitate nu a mai fost decât un pas. A lucrat iniţial la o clinică privată din Capitală, iar când a căpătat suficientă experienţă, a trecut din postura de angajat, la cea de manager.

Ideea de a fi independentă, a venit mai mult din dorinţa de a le oferi pacienţilor mei tot ceea ce mi-aş dori eu să primesc”, spune Irina Gavriluţ, medic stomatolog.

Stomatologia este o afacere profitabilă, arată cifrele. Doar anul trecut în România s-au deschis peste 1.000 de firme de cabinete sau clinici stomatologice.

Comparând totalul dintre anul 2015 şi 2016 a crescut cu 36% numărul clinicile stomatologice în Bucureşti. Profitul acestui sector este de aproximativ 170 milioane de lei, în 2016”, spune Aurimas Kacinskas, director executiv firmă de risc comercial.

Şi totuşi, există un paradox! Cu toate că profitul clinicilor creşte, doar 3 din 10 români merg la dentist cel puţin o dată pe an.

Pe lângă frică, oamenii se plâng de costuri. Preţuri mari pentru noi, extrem de mici pentru străini care preferă să vină în România în vacanţă să-şi trateze dinţii.

„În Marea Britanie, costul unui tratament ajunge să fie de 5 ori mai mare decât în România”, spune Lucian Burban, manager clinică.

„Din ce în ce mai des, ne vin în ţară, probabil pentru că serviciile medicale sunt mult mai acceptabile”, spune Geanina Necula, medic stomatolog.

Lariss Milne, spre exemplu, a venit din Statele Unite pentru a-şi rezolva problemele dentare. Dacă peste Ocean un implant ajunge la 6.000 de dolari, aici preţul este de 3 ori mai mic.

Era foarte scump în USA şi ne-am amintit că am văzut multe lucruri despre cabinetele din România, aşa că soţul meu a căutat pe internet, am luat legătura cu această clinică şi am venit aici ca să ne facem lucrarea”, afirmă Lariss Milne Raw pacient străin.

Pentru a fi cât mai aproape de clienţi, la Timişoara un stomatolog şi-a mutat cabinetul lângă aeroport. Foarte mulţi dintre clienţii săi vin de peste hotare, aşa că doar coboară din avion şi intră în clinică.

1 din 12 pacienți sunt din străinatate. Suntem la prețuri mult reduse, aș spune că față de Germania și Franța suntem undeva la 30-40% din prețurile care se practică acolo. Pacienții vin și chit că este puțin incomod pentru ei să tot vină și să plece, cu toate astea aleg, varianta asta în principal datorită prețului”, spune Cristian Dinu, medic stomatolog.

În Bucureşti sunt cele mai multe cabinete stomatologice - 1.300, urmat de Timiş cu 180.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri